Népmesék világa

2018.01.24. 21:01

Tungli Zsuzsanna kiállítása a kultúra napján

Kiállításmegnyitóval kötötte össze magyar kultúra napi megemlékezését a Veszprémi Középiskolai Központi Kollégium, amelyben a megyeszékhely 450 középiskolás tanulója talál hétközi otthonra.

Őrsi Ágnes

Tungli Zsuzsanna (balról) kiállítása a középiskolai központi kollégiumban látható Fotó: Balogh Ákos

A meghívott művész, Tungli Zsuzsanna grafikus kiállítása január 31-ig látogatható a kollégium előadótermében.

Ahogy megnyitójában Keresztyén József, a kollégium tanára emlékeztetett rá, a magyar kultúra napja, január 22-e olyan ünnep, amikor jó szívvel vesszük számba a magyarság által létrehozott anyagi és szellemi értékeket.

- Elég remekbe szabott épületeink tervezőire, a magyar képzőművészet alkotásaira, a magyar zeneirodalom kiemelkedő tehetségeire, klasszikussá vált filmjeinkre vagy azokra a magyar találmányokra gondolni, amelyek a világot gazdagították, akár hírességekre, Puskás Ferencre vagy a Rubik-kockára – hallottuk a megnyitón.

Tungli Zsuzsanna (balról) kiállítása a középiskolai központi kollégiumban látható Fotó: Balogh Ákos

A központi kollégiumban ebből a gazdag kincsből az idei ünnephez a magyar népmeséket, a mesevilágot társították. Mi másra emlékezne egy magyar kislány, kisfiú, mint a Magyar népmesék mesefilmsorozat ágas-bogas főcímére, a Mátyás királyként megszólaló Helyei László hangjára, Jankovics Marcell szépséges rajzaira? Az a hajdani kisgyerek ott üldögél tudatunk mélyén, és nagyon örül, ha találkozhat a hajdani mesevilággal.

Ezúttal ne a tanulságokat boncolgassuk, hiszen a jó gyakran nyeri el méltó büntetését, vannak jó boszorkányok is, a fekete nem mindig fekete, de próbáljunk meg újra a gyermeki bizalom szintjére helyezkedni. Ez a világ gyönyörű – hirdeti a fiatal grafikus, Tungli Zsuzsanna összes alkotása, amelyekből a magyar kultúra napján nyílt kiállítás a központi kollégiumban. Megállunk a Varázsváros, Az Ezüst-tó városa kép előtt, megbeszéljük, milyen jó lenne A hegycsúcs városában lakni. Meghallgatjuk Sebestyén Erika tanárnőt, a TIT Váczi Mihály Irodalmi Színpad tagját, aki unokája kedvenc meséjét mondja el, Mátyás király és a bíró esete mindenkinek ismerős. A hangulatot megőrzendő, a kiállítás ideje alatt esténként magyar népmeséket vetítenek a központi kollégiumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában