szín-vonal

2018.02.15. 14:00

Diákok alkotásaiból nyílt kiállítás a Báthory iskolában

A Szín-Vonal Művészeti Iskola az idei tanévtől három veszprémi iskolában is tart művészeti foglalkozásokat.

Sági Ági

Fotó: a szerző

A Báthoryban 90 diák vesz részt hetente négy órában a foglalkozásokon. A gyerekek fejlődését, az elmúlt négy hónap eredményét most az iskola előterében felállított tablókon és üvegszekrényekben lehet megcsodálni.

Képregény, film és cipő

Színes és visszafogott, vibráló és leegyszerűsített formák láthatóak a rajzokon és festményeken. Mindenféle forma és technika, meglepő, hogy kisiskolás gyerekek munkái. A vitrinekben papírmasé állat formájú cipők és hajtogatott cipellők, néhányat boltokban is viszontláthatnánk.

- Újszerű dolgok, kihívások kellenek a mai gyerekeknek. Szokatlan dolgokat kell nekik mutatni, nálunk olyan technikákat tanulhatnak, amire egy általános iskolai rajzórán nincs lehetőség. Az elmúlt pár hónapban készítettek már képregényt, filmet, de terveztek cipőt is, amit el is készítettek – mondta el lapunknak Baranyai Zoltánné igazgató.

A gyerekek munkáját négy pedagógus segíti: Nagy Emese, Milló Ildikó, Széplaki Nóra és Kelemen Marcell foglalkozik a báthorys gyerekekkel. Mint mondják, a tehetség kibontakozásához kell alkalom, idő, jó tanár és eszközök. Ha mindez adott, akkor sem egyformák a gyerekek. Van, aki már 5-6 évesen kiugróan tehetséges, van, aki csak 19- 20 évesen kapja meg azt a feladatot amiben kibontakozhat.

Fotó: a szerző

- Volt egy eléggé problémás diákom, aki 19 évesen kapta meg azt a tervezési feladatot, ami beindította. Ma motorokat tervez a Közel- Keletre. Sokat jelenthet heti négy óra alkotás, és fontos, hogy ne sürgessük a gyerekeket. Nem lehet őket magukra se hagyni, ha azt mondjuk: csinálj, amit akarsz, akkor mindig ugyanazt csinálja. A fejlődéshez kell valami hajtóerő, néha a legvadabb dolgok tetszenek nekik a legjobban- tette hozzá az igazgató.

Változik a látásmódjuk

A kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy az alkotással változik a gyerekek látásmódja, rugalmasabbak lesznek, könnyebben tudnak változtatni, és a csoportmunkák segítségével megtanulnak együtt dolgozni. Az órákon sokféle technikával, kifejezési lehetőséggel ismerkednek meg.

A Szín- Vonal Művészeti Iskolát 2005-ben badacsonytomaji székhellyel hozták létre. Azóta számos díjjal ismerték el munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában