kurázsi mama és gyermekei

2018.02.09. 09:00

Egy súlyos történet bemutatója a Petőfi Színházban

Bertolt Brecht-Paul Dessau Kurázsi mama és gyermekei című tragikomédiáját péntek este mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Funtek Frigyes rendezésében, Börcsök Enikő főszereplésével.

Balla Emőke

A Kurázsi mama és gyermekei című tragikomédiát ma mutatja be a Petőfi Színház Fotó: Pesthy Márton

Brecht a háború képtelenségét állítja elénk Kurázsi mama és gyermekei című művében, mely a vallásháborúnak mondott 30 éves háború idején játszódik, de a háttérben mint mindig, gazdasági érdekek állnak. Kurázsi mama, a markotányos nő számára, ha kicsiben is, a háború üzlet, megélhetés, ahonnan élve kell kikerülni. A főhősnőt elvakítja a nyerészkedés, a túlélésért való küzdelem, eszelős makacssággal űzi mesterségét egy olyan világban, ahol minden felborult.

Funtek Frigyes a Kurázsi mama és gyermekei című darab rendezője Fotó: Pesthy Márton

Az előadást Funtek Frigyes rendezte, aki az elmúlt évadban A király beszéde című drámát, az idei évadban pedig a Holt költők társasága című drámát állította színpadra a Veszprémi Petőfi Színházban. Brecht darabja, a Kurázsi mama és gyermekei közös választás a színházzal. Különös találkozás: a Petőfi Színház be akarta mutatni, ő pedig régóta szerette volna megrendezni az előadást. Korábban még nem rendezte és később sem teszi, mert nagyon nehéz mű, közölte.

- Nagyon súlyos történet Brecht tragikomédiája – mondta a rendező. – Egy asszony, aki a háborúból él, a kapzsiságának, a létfenntartásának „köszönhetően” saját hibájából elveszti mind a három gyerekét. Tragikus átgondolni, végigélni, hogy az ember miként képes ezt megfogalmazni. Lelkileg nagyon fárasztó, nehéz eljutni a darab mélységéig. Nehéz a zene, a műben sok a nehezítő körülmény. Sokkal többet kell dolgozni az embernek ebben a történetben azért, hogy jó legyen, mint más színdarabban.

Vajon megszólítja-e a mai nézőket az előadás? A kérdésre Funtek Frigyes úgy válaszolt: ha az emberek nem félnek attól, hogy egyszer megint elviszik a házukat a fejük fölül, gyerekeiket elküldik katonának és lelövik, akkor nem fogja megérinteni őket az előadás. De kevés olyan ember van, aki ne félne ettől. A világ nem úgy néz ki, hogy ez nem történhet meg.

A főszerepet meghívott vendégként Börcsök Enikő Jászai-díjas, érdemes művész alakítja. Funtek Frigyes szerint Börcsök Enikő Magyarország legjobb színésznője, nagyszerűen játszik, lenyűgöző a színpadon. Ezt a történetet nem lehetne másként, mással megrendezni. Van egy színésznő, aki azért él, hogy ezt a szerepet eljátssza, erre predesztinált. Nagyon érzékeny, mély színésznő. Remek a humora, ahogyan a történetnek is van humora. Ez egy sírós, nevetős darab, állítja a rendező.

A Kurázsi mama és gyermekei című tragikomédiát pénteken mutatja be a Petőfi Színház Fotó: Pesthy Márton

Miután a harmadik színdarabot állítja színpadra Veszprémben, megismerte a társulatot. Az előadásban a veszprémi társulat színészei szerepelnek, többek között Tóth Loon, Halas Adelaida, Módri Györgyi és Szeles József, de játszik benne Szombathy Gyula, valamint egyetemi hallgatók, Bajor Lili, Konfár Erik és Kurely László.

Funtek Frigyes Franciaországban él, a próbaidőszak és a pénteki bemutató után hamarosan hazatér. Még nem tudta megmondani, jön-e később rendezni Veszprémbe, esetleg más magyar színházba. Vannak felkérései a jövő évadra, de konkrét feladata még nincs.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában