A színek költészete

2018.02.16. 09:30

Marc Chagall műveiből nyílik kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban

Az álomszerű képeiről ismert festő, Marc Chagall műveiből nyílik képzőművészeti kiállítás pénteken fél ötkor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Leitner Vera

Fotó:Thomas Emmerling

A vendégeket S. Perémi Ágota múzeumigazgató köszönti, a tárlatot Thomas Emmerling műgyűjtő, az alkotások tulajdonosa nyitja meg.

Fotó:Thomas Emmerling

Chagall egyik művészeti irányzathoz sem csatlakozott

A színek költészete címet viselő új, időszaki kiállítás részeként több mint százötven alkotás tárul a Laczkó Dezső Múzeum látogatói elé. Marc Chagall (1887–1985) képei egy olyan képzeletbeli világba kalauzolják el a kiállításra érkezőket, mely dacol a természet törvényeivel, hiszen a művész tudatosan kerülte a valóság szó szerinti ábrázolását. Chagall alkotásaiban merész színeket vonultatott fel, alakjait naiv stílusban ábrázolta. Az orosz–zsidó gyökerekkel rendelkező francia festő egyedi, lírai festésmódot alakított ki, mely jelentősen épít az általa ismert kultúrák elemeire. Pályája során Chagall egyik művészeti irányzathoz sem csatlakozott. A művész nemcsak sok, nagy hatású festményt, grafikát és rajzot hagyott hátra, hanem szobrok, kerámiák, festett üvegablakok, mozaikok és szőttesek sorát is. A színek erejét igyekezett a legjobban kihasználni, folyamatosan kísérletezve az árnyalatokkal. A most nyíló tárlaton a bibliai történtek által inspirált litográfiákon túl láthatjuk Homérosz Odüsszeia című eposzának illusztrációit, Jacques Lassaigne Chagall-kötetének lapjait, valamint a párizsi Operaház mennyezetképéhez és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának üvegablakihoz készült vázlatrajzokat.

Több mint százötven alkotástárul a Laczkó Dezső Múzeum látogatói elé

A kiállítás mai megnyitóját követően február 20-án 17 órakor ingyenes szaktárlatvezetést tart a Laczkó Dezső Múzeum. Ennek keretében – előzetes regisztrációt követően – A színek költészete tárlatban Sipos Anna művészettörténész, a kiállítás kurátora vezeti körbe az érdeklődőket, akiknek az eseményre csupán belépőjegyet kell váltaniuk. A kiállítás február 16-tól április 29-ig lesz látogatható a múzeumban hétfő kivételével naponta, 10-től 18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában