régi idők mozija

2018.03.08. 14:59

Volt egyszer egy Apolló filmszínház Veszprémben

Hihetetlen, de már száz évvel ezelőtt is működött filmszínház Veszprémben, volt moziműsor és virágzott a filmkritika.

veol.hu

A Veszprémvármegye című hetilap 1918. március 3-ai számában olvasható filmajánlónak nemcsak a stílusa érdekes és élvezetes, de egyúttal rég elfeledett színészekre és filmekre is felhívja a figyelmünket:

„MOZGÓSZÍNHÁZ ELŐADÁSAI. A veszprémi Apolló mozi mult heti változatos műsorában, mint mult számunkban jeleztük, kedden és szerdán helyet foglalt az Ahasvér s az előlegezett érdeklődésnek minden tekintetben megfelelt. Csütörtökön és pénteken Wilde Oszkár híres regényének a Dorian Gray-nek bemutatója volt filmen Bernd Áldorral a főszerepben. A budapesti Urániában hosszú időn át műsoron volt a Dorian Gray s az értékéhez méltó fogadtatásban részesült Veszprémben is, mindkét előadásán telt ház előtt került bemutatásra.”

Bernd Aldor 1925 körül
Forrás: wikipédia | Fotós: Alexander Binder

Az Ahasvérről annyit sikerült kiderítenünk, hogy egy 1915-ben forgatott cseh filmről van szó, rendezője Jaroslav Kvapil.

„Kedden a színházban, számozott helyekkel és szerdán a mozihelységben egy nagyszabásu, a nemi élet sociologiai problémáját boncoló dráma előadása lesz, amelynek címe: Legyen világosság. A főszerepet Bernd Áldor és Leontin Kühnberg kreálják művészi tökéllyel.”

Belegondolni sem mertünk, hogy a film a nemi élet mely részébe óhajtott bevilágítani, de aztán a wikipédia segítségével lerántottuk a leplet az alkotásról és a két főszereplőről.

Bernd Aldor (1881 Konstantinápoly-1950, Bécs) Bécsben tanult színészetet Karl Arnaunál, 1913-ban fedezték fel a film számára, 1917-18-ban vált ismertté a háromrészes „felvilágosító” alkotás, a Legyen világosság első két részében, melyekben dr. Mauthnert, egy szifiliszes gyermekek számára létrehozott intézet vezetőjét alakította. 1917 és 1919 között több filmsorozatban és a már említett Dorian Gray-ben is főszerepet játszott. Az 1920-as évek közepéig minden filmjében főszerepet alakított. Hitler 1933-as hatalomra kerülése után többé nem foglalkoztatták, 1938-ban származása miatt a birodalmi filmkamarából is kizárták. 1950-ben Bécsben hunyt el.

Leontine Kühnberg
Forrás: wikipédia

Leontine Kühnbergről (1890 körül-1924) alig tudunk valamit, 1908-tól mint színházi színész ismert, Max Reinhardt Német Színház társulatának is tagja volt. Röviddel az első világháború kitörése előtt kezdett filmezni. Utolsó filmjét, a Hajléktalanokat 1924-ben forgatta.

Ön tudja, hol volt az Apolló mozi Veszprémben? Írja meg nekünk kommentben!

Forrás: Eötvös Károly Megyei Könyvtár Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény

Borítókép: Mary Pickford amerikai színésznő, forrás: pixabay.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában