támogatókat gyűjtenek

2018.04.14. 15:00

A püspök boldoggá avatási előkészületei

Az Orbán Balázs-díjjal kitüntetett székelyudvarhelyi hittanár, Nagy Zoltán volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) veszprémi szervezete áprilisi programjának vendége.

Őrsi Ágnes

Nagy Zoltán Márton Áron kutatója Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Padányi gimnáziumban az előadó az erdélyiek máig szentként tisztelt mártír püspökéről, Márton Áronról beszélt azzal a szándékkal, hogy támogatókat gyűjtsön a boldoggá avatási előkészületekhez.

Nagy Zoltán Márton Áron kutatója Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Hegy – mozaikképek Márton Áron életéből című előadás a vendég huszonöt éves kutatómunkájának rövid összefoglalója volt, hiszen az eddig elért dokumentumok, fotók, filmek feldolgozásából máris öt és fél órányit tesz ki a kor- és életrajzi összefoglaló. Nagy Zoltán, úgy is mint Erdély hetvennegyedik püspökének földije, udvarhelyi mérnök, tanár és hitoktató rendszeresen járja a Kárpát-medencét, hogy a magyar közösségekkel megismertesse a három DVD-re szerkesztett emlékanyagot, valamint a kisalakú imakönyvet, amelyben kizárólag a Márton Áron által írt imákat gyűjtötték egybe. Ma is hétről hétre szaporodik a forrásanyag, az önkéntes szószóló pedig úgy terjeszti az információt – eddig hat ország több mint ötven településén járt -, hogy minden közösségnek más összefoglalót készít. Így történt ez Veszprémben is. A százöt kisfilm közül nyolcban eredeti hangján hallható Márton Áron, sőt egyben személyesen is látható. Gondoljunk bele: Csíkszentdomokos szülötte 72 éves volt 1968-ban, amikor a felvétel készült. Nem csak a filmre, de a hanganyagokra, fotókra is nagyon ráfért, hogy a korabeli munkák élvezhető formában kerülhessenek a mai nézők elé. Hogy ki is volt Márton Áron, Románia egyetlen katolikus püspöke? Álljon itt egy jellemzés Kányádi Sándortól: „Ez a püspök atya úgy pap, mint ahogyan Petőfi Sándor költő volt.” Mit tanított ő a kispapoknak? „A pap feladata: közvetíteni az erkölcsi és lelki erőt az élethalálharc első sorában álló, gondjaira bízott hívekhez. Amit hisztek, tanítsátok, amit tanítatok, kövessétek, szóval és példátokkal építsétek Isten házát, az egyházat!” Végül álljon itt tőle egy, a hívekhez szóló üzenet: „Minél nehezebb a kereszt, annál szorosabban fogjátok a keresztet hordozó Krisztus kezét!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában