gagarinnal is kezet fogott

2018.04.15. 17:38

Unokatestvére mesélt a magyar űrturistáról Ajkán

Charles Simonyi űrturista a második magyar, aki a világűrben járt. Több mint fél évszázada él külföldön, mégis kötődik a családjához, számtalan unokatestvéréhez, folyékonyan beszél magyarul.

Tisler Anna

Huff Lajosné, mögötte az ismert rokon fotója Fotó: Tisler Anna

Unokatestvére, Huff Lajosné tartott előadást a híres rokonról a Bánki nyugdíjasklub áprilisi összejövetelén. Huff Lajosné elmondta, a 70 éves ifj. Simonyi Károlyra azért büszke a rokonság, mert a tudásával és szorgalmával, saját erejéből gyűjtötte a vagyonát, jutott fel kétszer a világűrbe, amelyet szintén tapasztalatszerzésre használt. Fentről a világhálón összekapcsolódott egy egyetemmel, és beszélgetett a fiatalokkal. Első utazása 2007-ben két hétig tartott, másodszor, 2009-ben is két hetet töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

Huff Lajosné, mögötte az ismert rokon fotója Fotó: Tisler Anna

Az unokatestvér elmondta, Simonyi Károly már gyermekkorában kitűnt társai közül jó képességeivel és az űrhajózás iránti érdeklődésével. Iskolásként kijutott a Szovjetunióba egy űrhajós verseny résztvevőjeként. Ott kezet foghatott Gagarinnal, ami nagy élmény volt számára.

A családban sok a tanult ember, és a legtöbben magas életkort érnek meg, mondta Huff Lajosné, akinek az édesanyja Charles Simonyi apjának a nővére. Ők tízgyerekes családból származnak, Huff Lajosné édesanyja volt az ötödik gyermek, idősebb Simonyi Károly, aki később a Magyar Tudományos Akadémia tagja, tudós lett, a hetedik a sorban. Charles Simonyi Dániában egy számítástechnikai cégnél kezdett dolgozni 1966-ban. Amikor lejárt az egy év, amelyre a meghívás szólt, úgy döntött, az Egyesült Államokba költözik. Beiratkozott a híres Berkeley Egyetemre, 1972-ben főiskolai diplomát szerzett mérnöki matematikából, majd a Stanford Egyetemen tanult tovább, és a Xerox PARC-nál dolgozott, 1977-ben doktorált számítástudományból.

Jelentős támogatói tevékenységet folytat, művészeti, tudományos és közművelődési programokat támogat, professzori ösztöndíjat alapított. Amikor a Műszaki Egyetemen termet neveztek el id. Simonyi Károlyról, egy széksort hagytak ki a család számára. Fia magyarul tartotta az előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában