felszabadult hangulatban

2018.04.21. 08:00

Együtt ropták a középiskolások a pápai táncházban

Vidám, oldott hangulat jellemezte az első középiskolás táncházat, köszönhetően a közvetlen táncpedagógusnak és az élő zenének.

Laskovics Márió

Mintegy száz diák jött el

Táncházat szervezett a Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) csütörtök este a gimnázium tornatermében. A felszabadult hangulatú eseményen mintegy száz diák vett részt a város több középiskolájából.

Baloghné Uracs Marianna, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöke köszönti a résztvevőket a táncházban. Jobbra a Rigó zenekar és Kondics Gergely néptáncpedagógus Fotó: Laskovics Márió/Napló

Elsősorban a kezdőket várták

Baloghné Uracs Marianna, a PMtT elnöke elmondta, egy népfőiskolai kezdeményezés elindításán dolgoznak, ennek egyik legfontosabb feladata, hogy a gyerekekhez közelebb hozzák a néphagyományokat, melyek közül legegyszerűbb talán a néptánc, a táncház tradíciójának felelevenítése, együttműködve a Refivel. Megjegyezte, hogy Pápán mindig is voltak néptánctalálkozók, táncház alkalmak az érdeklődők számára. A csütörtöki, középiskolásoknak szóló rendezvényre elsősorban kezdőket vártak, mert fontos, hogy a diákok megtapasztalják fiatal korban, milyen érzés, amikor a saját korosztályukkal együtt táncolhatnak, énekelhetnek, népi játékokat játszhatnak. Hozzátette, hogy siker esetén akár sorozatot is szerveznének a táncházból.

Hangsúly az oktatáson

Felszabadult hangulat uralkodott, a fiatalok nagyon élvezték a közös táncot. Az élő zene varázsát a Rigó zenekar biztosította. A táncházat vezető Kondics Gergely néptáncpedagógus az oktatásra helyezte a hangsúlyt. Felidézte, az 1972-ben indult táncházmozgalom kezdetén csak oktatós táncházak működtek, mert nem tudtak improvizálni az emberek. A pápai táncházban, mint megtudtuk, könnyen elsajátítható polgári táncokat, majd somogyi, valamint erdélyi néptáncokat gyakoroltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában