Irány Japán

2018.04.09. 07:00

Színes esték Felsőörsön: a felkelő nap országa

A Színes esték keretén belül Kiss Tibor tartott képekkel illusztrált előadást a távol-keleti országról, Japánról.

Szendi Péter

dav

Bemutatta az életet a működő vulkánok tövében, ahol a sintoizmus és a buddhizmus tanait vallják.

Kiss Tibor: Japánban rendkívül babonásak az emberek, minderre van valami házi szent vagy szellem Fotó: Szendi Péter/napló

A faluház tanácstermébe nagyon sokan jöttek el, köztük több kisgyermekes család is. Kiss Tibor és felesége 15 napot töltött Japánban, egy modern és egy ősi japán város, a Tocsigiprefektúra hegységeiben, Honsú szigetén, amely 140 kilométerre fekszik Tokiótól. Itt bejárták a környéket, közel ezer kilométert vonatoztak, számos élménnyel gazdagodtak. Az előadás során megtudhattuk, hogy a japán emberek nagyon fegyelmezettek, zárkózottak, ugyanakkor segítőkészek. A mai Japánban az ősi vallás, a sintoizmus keveredik a buddhista vallással, amely egyébként Kínából származik, ennek főleg a zen ága terjedt el. Ami feltűnő volt, hogy buddhista templomokban is van sintoista szentély. A japánok nagyon toleránsak mindenféle vallással szemben. – A sintoista szertartás szerint születnek, házasodnak és a buddhista szertartás szerint temetkeznek. Ugyanakkor megünneplik a karácsonyt, elfogadják a keresztény vallást, csakúgy mint a muszlimot is. Rendkívül babonás emberek, minderre van valami házi szent vagy szellem, amihez lehet fohászkodni – hangsúlyozta Kiss Tibor.

Mivel Japánban elég gyakori a földrengés és a működő vulkánok, ezért a gyerekeket már kisiskolás korukban kellőképpen felkészítik erre a helyzetre. Az emberek hozzászoktak mindehhez, tudnak vele együtt élni. A Szakuradzsima vulkánnál jártak – amely a legaktívabb tűzhányója Japánnak –, annak a tövében több százan élnek. Hiába láttak gőzkicsapódásokat, mindezzel az ott lakók mit sem törődtek, ez nekik természetes.

A japán nagyon hagyományőrző nép, ez a ruházatokon is megfigyelhető, nap mint nap találkoztak az utcákon olyan emberekkel, akik kimonót viseltek. Ráadásul űzik a régi sportokat, úgymint a kendót és a szumót. Csodálatos zöld és kőkerteket láttak. A japán stílusban készült kerteket magánkertekben, nyilvános parkokban vagy buddhista templomok és sintó szentélyek mellett, illetve történelmileg jelentős helyeken alakítanak ki. A japánkerteknek több változata ismert: hagyományos japánkert, sziklakert vagy más néven szárazkert és a japán teaszertartáshoz kötődő teakert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában