mesék a digitális világban

2018.05.08. 07:00

Az égig érő paszulytól Hamupipőke királyfiig

A digitális eszközök ma már minden ember életének szerves részei. Sikeresen alkalmazhatók a kommunikációban, a munka világában és ilyenformán az oktatásban is.

Tóth B. Zsuzsa

A gyerekek aktívan kivették részüket a feladatokból a digitális témahéten, jutalmuk egy finom torta volt Fotó: iskola

A tüskevári általános iskolában a digitális témahét során az első osztályos tanulók a Túl az Üveghegyen című projektet valósították meg – tudtuk meg Mayerné Orbán Szilvia intézményvezetőtől. A program keretében három népmesét – Az égig érő paszuly, Hamupipőke királyfi,

A víz tündére – dolgoztak fel csupán digitális eszközök igénybevételével.

- A projekt munkálatai megmutatták, mennyire hatékony lehet a modern digitalizáció a klasszikus mesék vi-lágában. A két forma előnyeinek összefésülésével elértük, hogy a gyermekek mesék iránti érdeklődése egybeessen a digitális világ kínálta újszerű lehetőségekkel. Ezáltal létrejöhetett egy egy héten át fennálló motiváció a gyermekek körében, melynek eredményeképpen április 13-án iskolánkban megtarthattuk projektzáró műsorunkat – mondta az intézményvezető.

Az előadás keretében a tanulók megmutatták sokszínű tehetségüket, hiszen a saját maguk által alkotott diafilmeket adták elő, általuk írt szövegkönyvvel, egymás között kiosztott szerepekben. Az előadást megelőző munkafolyamatokat a feldolgozott mesék szerint csoportokba rendeződve osztották fel egymás között a tanulók. A mesék feldolgozása, a diafilmkockák megrajzolása, a szerepek szerinti önálló szövegkönyvírás mind egy-egy tanítási napot vett igénybe a digitális eszközök maximális kihasználásával. Kitartásuk jutalmaként a projektzáró műsor nagy sikert aratott, ezt meg is ünnepelték.

A gyerekek aktívan kivették részüket a feladatokból a digitális témahéten, jutalmuk egy finom torta volt Fotó: iskola

- A témahét során számunkra megerősítést nyert, hogy a klasszikus tanítási elvek modern számítástechnikai eszközökkel ötvözve eddig még kihasználatlan lehetőségeket rejtenek magukban. Iskolánk megtette az első lépéseket ezek kiaknázására, s a kezdeti sikereken felbuzdulva jelentem ki, hogy a témahét végeztével sem hagyjuk el ezt az irányt – mondta Mayerné Orbán Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában