Kastélyok gyufaszálból

2018.05.29. 07:00

Makettként építi újjá Szűcs Pál a romos műemlékeket

Gyufák ezreiből épített neogótikus épületek makettjei láthatók a Teguláriumban a napokban nyílt kiállításon.

Marton Attila

A kiállítás megnyitóján Herth Viktória kérdéseire adott válaszaival Szűcs Pál alkotó mutatta be a tárlat anyagát Fotó: Penovác Károly/Napló

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese köszöntőjében arról beszélt, a kiállításon látható hazai kastélyok kicsinyített másai is bizonyítják, hogy a magyar építészet felveszi a versenyt más országok építészeti hagyományaival.

A kiállítás megnyitóján Herth Viktória kérdéseire adott válaszaival Szűcs Pál alkotó mutatta be a tárlat anyagát Fotó: Penovác Károly/Napló

A Kastélyok a téglák között című kiállítás megnyitóján rendhagyó módon Herth Viktória gyűjteményvezető kérdéseire adott válaszaival Szűcs Pál alkotó mutatta be a tárlat anyagát. Elhangzott, a ma már nyugalmazott rendőr alezredes az 1970-es évek óta foglalkozik makettépítéssel, elsőként az Eiffel-tornyot készítette el. Az évtizedek során összesen tizenhárom alkotást hozott létre, ebből nyolc látható a veszprémi tárlaton: a rumi, a csalapusztai, a mikosdpusztai, a tiszadobi, a turai és a ladi kastélyok élethű, kicsinyített mása mellett a látogatók a neuschwansteini és egy skót kastély makettjét is megcsodálhatják. A belső részeiben is kidolgozott maketteket rendkívül aprólékos és türelmes, hosszú hónapokig tartó munkával állítja össze Szűcs Pál. A kiállításon látható alkotások mindegyikéhez több tízezer, átlagosan 25 ezer gyufaszálat használt fel.

Az alkotó kiemelte, munkájában az is motiválja, hogy a valóságban többnyire rossz állapotú kastélyokat a makettekkel rekonstruálja és megőrzi az utókornak. Hozzátette, legszívesebben neogótikus épületek makettjeit építi meg. Miután kiválasztotta az épületet, felveszi a kapcsolatot a kastély tulajdonosaival, a helyszínen fotók százait-ezreit készíti el kívülről és az épület belsejében. Az élethű maketteken átlagosan négy-öt órát dolgozik naponta, a gyufaszálak mellett fogpiszkálót, jégkrémpálcikát és hurkapálcikát is felhasznál. A megnyitón elhangzott az is, a makettek készítésében egy régi borotvát, tűhegyes csipeszt, csiszolópapírokat, szikét és a ragasztáshoz injekciós tűt használ Szűcs Pál.

A tárlat július 29-éig látható a Teguláriumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában