Képei a tudatalattit hozzák felszínre

2018.05.09. 07:50

Megnyílt Bálint Imre festő kiállítása Berhidán

Három héten át tekinthető meg Bálint Imre festő pénteken megnyílt, kiállítása a Berhidai Kultúrház és Könyvtárban.

Leitner Vera

Fotó: Leitner Vera

Bálint Imre Újvidéken nőtt fel, majd ezt követően huszonöt évig él Tárnokon, tavaly költözött a családjával Berhidára. Egész életében meghatározó volt a művészet, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt az évek során.

Fotó: Leitner Vera

A kiállítást megnyitó Turcsányi Istvánné, az Összefogással Berhidáért Egyesület elnöke elmondta, Bálint Imre hosszú ideig kizárólag a pasztellkrétához ragaszkodott, témája pedig a természet, s azon belül is a folyók voltak. A ’80-as években több száz festménye talált gazdára kortárs magángyűjtőknél, és autodidakta módon fejlesztette technikáját német, svéd és franciaországi tanulmányi útjai során. Tárnokra költözve a közeli Érden alapító tagja volt a Poly-Art művészeti alapítványnak. Bálint Imre körülbelül négy éve váltott technikát, áttért az olajjal való festésre, és szakított az emlékeiből felidézett, figuratív, impresszionista tájképek ábrázolásával, s már anaforikus, visszautaló olajfestményekkel foglalkozik.

Fotó: Leitner Vera

– Ma szellemi hátterű alkotásokat láthatunk, meditatív festmények, melyeket a tudatalatti megélések, gondolatok és tapasztalatok hoznak felszínre. Nem szándékos, hanem spontán témaválasztásúak, a tudatalatti leképezései, időre van szükség, hogy a látottak leülepedjenek és élménnyé formálódjanak. Senki nem állítja, hogy könnyű ezt megérteni, de az alkotó teret hagy a nézőnek, hogy belelássa festményeibe a saját elképzeléseit. Kétféle gondolkodásmódot ismer a filozófia és a pszichológia: az egyik ember azt hiszi, amit lát, a másik pedig azt látja, amit hisz. A művészt semmilyen formai szándékosság nem vezérelte a képek készítése alatt. Nincsenek szabályok, és nincsenek korlátok – mutatott rá a tárlat legfontosabb jegyeire Turcsányi Istvánné.

Fotó: Leitner Vera

Bálint Imre kiállítása május végéig tekinthetők meg a Berhidai Kultúrház és Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában