Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

2018.06.28. 07:00

Gazdag programkínálat a Múzeumok éjszakáján

Gazdag programmal várta a látogatókat idén is a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.

Toldi Éva

A Szent György-kápolnában is kiállítás várta az érdeklődőket Fotó: Kövesdi Róka Lajos

Három reprezentatív kiállításán a Gizella- és a Szent György-kápolnában félóránként lehetett részt venni tárlatvezetéseken és műemléképület-látogatásokon. A Gyűjtemény Tejfalussy kanonoki épületében a Kiegyezés és koronázás 1867, valamint a Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállításokat lehetett megtekinteni, míg a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban az idei év jubileumi tárlata, Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője – Mátyás király egyházpolitikája és a 15. század egyházművészete című kiállításra várták a látogatókat.

Ez utóbbi kiállítást a Múzeumok éjszakáján 850-en látogatták meg. A gyermekeket külön megörvendeztette, hogy a tárlat helyszínén a kecskeméti Pannónia Filmstúdió Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozatának filmjeit vetítették a látogatóknak.

A Test és lélek a Nagy Háborúban című kiállítás tematikájához kapcsolódóan a Tejfalussy-ház homlokzatán első világháborús filmhíradókból vetített részleteket láthattunk.

A Szent György-kápolnában is kiállítás várta az érdeklődőket Fotó: Kövesdi Róka Lajos

A Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője című kiállításhoz kapcsolódóan a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban, a Magyar Nemzeti Filmalap Magyar Nemzeti Filmarchívumából láthattunk dokumentumfilmeket a Dunántúl jeles reneszánsz kori építészeti alkotásairól Kőemlékek nyomában címmel, valamint Mátyás király híres könyvtáráról, a Bibliotheca Corvináról. A dokumentumfilm Mátyás király kultúra- és művészetközvetítő, és -fejlesztő tevékenységét mutatta be. Mátyás a tudomány és a könyvek nagy tisztelőjeként megalapította híres könyvtárát, amely a Hunyadiak címerében szereplő hollóról (latin nevén: corvus) kapta a Corvina Könyvtár nevet.

A Múzeumok éjszakája a gyűjtemény szervezésében a hagyományokhoz hűen a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának koncertjével zárult a Szent István király és Boldog Gizella királyné szobra előtti téren, Katona János alezredes vezényletével. A Zenekar az idén a jubileumokhoz (a 170 éves Magyar Honvédség és a Magyar Honvédség Légierejének 80. évfordulója) kapcsolódóan a Klapka-indulóval kezdte koncertjét, majd a Nagy Háborúhoz kötődő Ludovika induló, a Magyarország induló és a légierő repülő indulói hangzottak fel. A koncert második részében szórakoztató bigband-dallamok következtek katonazenekari stílusban és ritmusban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában