muzsika

2018.07.29. 08:13

Népzenétől visszhangzott Tihany

Zenei anyanyelvünk a népi muzsika, amit megértenek az egész világon, és ez is összeköt minket itt, a Kárpát-medencében, így vélekedett Legeza Márton zenetanár, tekerőlantos, a hétvégi Visszhang Fesztiválon, Tihanyban, ahol a három napos rendezvény iránt minden eddiginél többen érdeklődtek a Pisky sétányon és a Mádl Ferenc téren.

Kovács Erika

A népi muzsikától, a különleges hangszerektől nem csak Tihany, hanem a környéke is visszhangzott a hétvégén, ahol zenei értékeinkből adtak elő szép műveket fiatalok és felnőttek egyaránt, a Pisky sétányon, illetőleg a Mádl Ferenc téren. Az előadók ezúttal nem a Visszhang-dombra álltak ki, ahogy a történet őrzi a messze földön híres Tihanyi-visszhangról, ennek ellenére minden egyes hang külön visszaverődött, kitűnően hallatszott az apátság falainál is, ahol rengeteg érdeklődő, hazai és külföldi vendégek egyaránt hallhattak ízelítőt népi értékeinkből.

A főszervező Rózsa Éva, a helyi Nagy László Művelődési Központ igazgatója úgy vélekedett, mindezt – immár ötödik alkalommal – a világ egyik legszebb panorámája mellett ismerhetik meg az érdeklődők a sétányon, ahol Legeza Márton zenetanár, tekerőlantos, a tihanyi népzenei tábor és népzene oktatás alapítója, illetőleg kitűnő művelője tanítványaival együtt bűvölte el a közönséget. A tanár a helybeli művelődési házban, úgynevezett népzene műhelyben oktatja a kicsiket és a nagyokat a népzenére, és ezen kívül a Balatonnál Keszthelyen, a Család Iskolában is népszerűsíti ezt a kivételes nemzeti értékünket. A hétvégi fesztiválon Márton úgy fogalmazott, hogy Tihany- az ország egészéhez hasonlóan – igazi népzenei kincsekkel rendelkezik, nagy hagyománya van egyebek között a népi furulyának-, és dudának, – ezeket rendszerint kecskebőrből készítették, és ráadásul mívesen kifaragott fecskefejjel díszítették – valamint a tekerőlantnak. Ezeken a hangszereken a zenetanár barátaival, illetőleg tanítványaival adott elő szép darabokat Tihanyban, a hétvégi fesztiválon, amit a közönség részéről kiemelkedő érdeklődés kísért. Az előadó állította, nagyon fontos, hogy a népzenével minél korábban megismertessük gyermekeinket, hogy őrizzék, vigyék tovább – mint fogalmazott- ezt a nemzeti gyöngyszemet. – Aki elmélyül saját kultúrájában, felismeri elődei értékét, találkozik azzal, hogy milyen muzsikát hallgattak nagyszülei, bizonyosan az élet más területén is egészséges lelkületű ember lesz, vélekedett.

A népi muzsika bemutatók mellett a hangulathoz illő, bőséges kínálatból csemegézhetett a közönség, különféle portékákat lehetett válogatni a kézműves kirakodóvásáron, a Tükrös Zenekar pedig hagyományos erdélyi és szatmári népzenével szórakoztatta a nagyérdeműt. Mesekertbe hívták a legapróbbakat, őket zenés bábjátékon, népmeséken keresztül ismertették meg szép hagyományainkat. Németh Anikó meseterapeuta mesetúrára hívott minden érdeklődőt a Tihanyi-visszhang és más legendák nyomában. Maradandó élménnyel ajándékozta meg a vendégeket Navratil Andrea és a Békás Banda „Diófából templomot” című népzenei koncertjén, Juhász Zoltán közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában