Háromnapos csodavilág

2018.07.02. 11:00

Sikeres Családi Kis Fesztivált tartottak Kapolcson

A Kapolcska Program még gyerekcipőben jár, de eszmeisége és varázslatos hangulata alapján sikeres jövő elő néz.

Borsos Renáta

Csángó gyerekek Moldvából és Gyimesből mesejátékot adtak elő a Malomszigeten Fotó: Nagy Lajos

A 9–15 éves gyermekek második összművészeti tábora egy háromnapos családi Kis Fesztiválban teljesedett ki a hétvégén. A rendezvény életre hívója, vezetője, Márta István–a Művészetek Völgye alapítója –lapunknak elmondta, a Kis Fesztivál a kulturális együttlétekről, művészeti kirándulásukról, nyitott művészeti műhelyek látogatásáról, a tábor napok alatt megálmodott színpadi bemutatókról szólt többek között.

Csángó gyerekek Moldvából és Gyimesből mesejátékot adtak elő a Malomszigeten Fotó: Nagy Lajos

A vágyott koncepció létrejött, egy láblógatós kulturális élménypark várta a táborozó gyerekeket és szüleiket, illetve az érdeklődőket péntektől vasárnapig. A kezdeti esős idő ellenére is a kétezer látogatót vonzó esemény a családi egység erősítésére, a tehetséggondozásra és a falu sokszínű értékeire fókuszált. A békés közösségi együttlétben, még a neves művészek koncertje sem a megszokott volt. A „Nemkoncertek” elnevezéssel Márta István arra utalt, hogy sajátos miliőben, a művész nem elkülönülve a közönségétől játszott. A teljesség igénye nélkül Rákász Gergely orgonaművész a katolikus templomban, gyermekek közelében interaktívan, bensőséges, mesélős, a művek történetébe bepillantást engedő, maradandó élményt nyújtó koncertet adott. A hűvös idő miatt – egy szál gyertya mellett – szintén a templomban játszott Mozart, Beethoven, Bartók műveket Érdi Tamás. Népszerűek voltak a Hagyományok Háza és a Szabó Csaba által szervezett esti táncházak. A Talamba együttes több mint kétszáz ütőhangszerrel varázsolta el a közönséget. Szirtes Edina Mókus a Kapolcska „hangkertésze” újra hangszerelte tavaly komponált Kapolcska dalát, amelyet kétszáz gyerek és felnőtt adott elő többször is a KisFesztiválon.

A változatos előadások közben Szurdi Éva Kapolcsi Kerámia Műhelye és a Levendula Játszóház agyagozásra, korongozásra és a kerámiafestés mellett a Levendula Játszóház népi játékok megismerésére invitált. A workshopok és műhelyfoglalkozásokon túl olyan egyedi kiállítások is nyíltak, mint a Nemzeti Színház jelmezkiállítása, Tordai Hajnal jelmeztervező installációjában, a Falumalom Múzeumban, illetve a Nemzeti Színház történetét megörökítő fotókiállítást a Csigaházban. A Fazekas Műhely udvarán a kapolcsi gyerekeknek a tábor ideje alatt készült hatszáz alkotásából is lett egy tárlat. A település látnivalóit másnap Szőke András vezetésével a Kapolcsi Ifjúsági Klub tagjainak segítségével fedezhették fel. A helyi gasztrokultúra bemutatásáról a Kapolcsi Közös Piac gondoskodott. A fesztivál a Kapolcska Nemzetközi Giga Fúvószenekar műsorával búcsúzott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában