kiállítás Lovason

2018.08.15. 14:00

Birtok kilenc parcellával – képzőművészeti kiállítás a Földről

A Földről könnyű megnyitót írni, mert a Földbe tulajdonképpen minden beletartozik. Még az ég is. Ha úgy vesszük, a Földön kívül nincs is semmi. Talán csak a földönkívüliek. Azok szinte biztosan léteznek, de itt és most – ha igaz – egy sincs közülük. Mert itt mindenki földi. Még ha külföldi is – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Zsubori Ervin elektrografikus, az idei második kiállítást a Nagy Gyula Galériában.

Szendi Péter

S. Nagy Katalin művészettörténész, a kiállítás rendezője és Zsubori Ervin elektrografikus, aki megnyitotta a tárlatot a Nagy Gyula Galériában. Fotó: Szendi Péter

Zsubori szerint ugyanakkor a Földről nehéz megnyitót írni, mert a Földbe tulajdonképpen minden beletartozik. Nemcsak az ég, de a víz is, meg a kert is; ez a kert is, ahol most vagyunk. És hogyan lehetne beszélni a mindenről egy rövid megnyitóban? Inkább marad két lábbal a földön, és megpróbál arról beszélni, ami ezt a mostani Földet kirajzolja: a kiállított művekről. Pontosabban, megpróbálja mindazt tolmácsolni, amit neki mondanak.

Kilenc önállóan megmunkált parcella adja ki azt az időlegesen egybenyitott birtokot, amely itt és most, a lovasi Nagy Gyula Galériában, S. Nagy Katalin rendezésében a szemünk elé tárult. A kilenc Föld-míves szerszámai, azaz a felhasznált eszközök, meglehetősen változatosak. Festék és ecset, kés és fűrész, számítógép és nyomtató, olló és ragasztó, kréta és papír, festékfújó és függönyrojt, bakelitlemez és rafia, egyaránt kellett hozzájuk.

S. Nagy Katalin művészettörténész, a kiállítás rendezője és Zsubori Ervin elektrografikus, aki megnyitotta a tárlatot a Nagy Gyula Galériában. Fotó: Szendi Péter

Ezután Zsubori Ervin a kilenc alkotó munkásságát külön kiemelte. Gábos József, Géczi János, Húber András, Kelemen Katalin, Kováts Borbála, Láng Eszter, Mózes Katalin, Székelyi Kati és Szuromi Imre tárlatát szeptember 9-ig lehet megtekinteni a Nagy Gyula Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában