1000 és 75

2018.08.12. 15:02

Erdőszéli, misztikus helyen emlékeznek Cseh Tamásra Bakonybélben

Negyedszer rendezte meg a települési önkormányzat és a Tinódi Pajzs Egyesület Cseh Tamás születésének hetvenötödik esztendeje tiszteletére az Énekmondók Emlékezete programot a Szent-kúti kápolna melletti erdőszélen, felelevenítve a korábbi emlékező esteket.

Müller Anikó Hanga

Cseh Tamás erősen kötődött a településhez, az indiántáborok – melynek a bakonybéli erdőrengeteg adott otthont – egyik alapítója, idővel törzsfőnöke volt, Füst a szemében névvel. Márkus Zoltán polgármester kiemelte, az est a Bakonybél 1000 – Cseh Tamás 75 alcímet viseli, mellyel a Szent Mauríciusz Monostor alapításának ezeréves múltját is megidézik.

– Négy évvel ezelőtt önkormányzatunk a falu díszpolgáráról való megemlékezés olyan formáját kereste, fontosnak tartva emléke megőrzését, amely az énekes műfaji sokoldalúságát, zenészi és emberi vonásait egyaránt méltó módon bemutatja. Elképzelésünket egyeztettük a művész családjával és partnerre találtunk a Tinódi Pajzs Egyesületben. Ugyanakkor a program millenniumi, emlékezve ezeréves múltunkra, mondta a faluvezető. A Szent-kút különleges hangulatú, legendák övezte, misztikus hely, kápolnájával, forrásával, stációjával, kálváriájával, az erdő csendjével, óriási sziklatömbjeivel. Ez az erdő adott otthont az ezer évvel ezelőtt megalapított bencés monostor remete szerzeteseinek, békét Szent Günternek, Szent Gellértnek. A hely szellemisége kínálta, hogy ezen a helyen egy évezred zenei kultúrájával idézzék fel az ezeréves múltat és Cseh Tamás művészetét, itt találkozzanak a históriás énekek, a középkor dallamai és a zeneszerző énekes kortárs világa. A műsorban fellépett a régizenét játszó Musica Historica Együttes, Kátai Zoltán énekmondó, a helyi népdalkör, a Szent Mauríciusz Kórus és az Ad Libitum együttes, Novák János, Márta István, Bornai Szilveszter felállásában.

A Cseh Tamás Archívum erre az alkalomra készített filmösszeállításában megelevenedtek meg az énekes szerepei, végül a meghitt tábortűz körül Mülhauser Martina Cseh Tamás dalokat énekelt a közönséggel. Kezdettől egyfajta piknikhangulat is jellemzi a zenei estet, zsíros kenyeret kínáltak lilahagymával, hozzá szörpöt, bográcsban pedig süldő vaddisznó és bivaly húsából, ötféle gombával ízesített, szentkúti forrásvíz felhasználásával készült a Bakony titka ragu. A program ingyenes volt, de az ételekért adott felajánlásokból összegyűjtött száztizenhétezer forintot eljuttatták a közeli Németbányára, az aznap éjszaka lezúdult csapadék miatt katasztrófahelyzetbe került település bajba jutott lakóinak megsegítésére.

– Tesszük ezt azért, mert amíg mi ünneplünk, ők kárt mentenek, mondta Márkus Zoltán. A jótékonysági kezdeményezéshez a bencés szerzetesi közösség is csatlakozott, a vasárnapi szentmisén történt adománygyűjtésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában