Államalapító királyunk öröksége

2018.08.23. 07:00

Zenés-táncos előadás a berhidai megemlékezésen

István király öröksége című zenés-táncos előadással ünnepelt augusztus 20-a alkalmából a Berhidai Református Egyházközség, a Berhidai Iskolákért Alapítvány és a Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesület, melyek közösen, egy konzorcium tagjaiként szervezték meg az eseményt.

Leitner Vera

Mihályi Melinda hegedűn játszik az ünnepi műsorban Fotó: Nagy Lajos/Napló

A három szervezet közösen nyert el egy Európai Unió által támogatott EFOP-pályázatot, melynek célja a társadalmi kohézió erősítése Berhidán.

A gyülekezeti teremben bemutatott zenés műsor megnyitóján többek között beszédet mondott Virágh Sándor, Berhida és Papkeszi református lelkipásztora is, aki hivatalában Eizler Csaba lelkészt követi. – Az örökség átvétele egy hivatalos aktus, és megelőzi az örökség számbavétele, ami egy nagy feladat. István király örökségét számba venni és megőrizni nemcsak egy embernek, hanem egy nemzetnek sem könnyű – mondta el ünnepi beszédében Virágh Sándor. – Amikor István király örökségére gondolunk, egyetlen dolgot szeretnék mindenkinek a szívébe helyezni: igyekezzen meggyőződni arról, hogy milyen örökség is illet bennünket – emelte ki a lelkész, rámutatva, ez az örökség maga az ország, melyre méltóvá kell válnunk. Hozzátette, a ma a tízezer forintos bankjegyen látható Szent István-ábrázolás megtévesztő lehet, hiszen az István király fején látható koronát Székesfehérváron 1848-ban találták meg, s ez valószínűleg III. Béla király halotti koronája, nem a Szent Korona. – Aki ránéz, azt mondhatja, ez halott. Ne legyen halott István király, ne haljon meg számunkra se, sem az ő uralkodása, a törvények, a közigazgatás, a nyugathoz való kapcsolódás, ám úgy, hogy Magyarország közben független marad.

Mihályi Melinda hegedűn játszik az ünnepi műsorban Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az ünnepi műsor részeként Mihály Melinda elektromos hegedűn Lindsey Stirling Crystallize, valamint Selena Gomez It ain’t me című dalát adta elő, majd a 12 éves Albert Csaba mutatott be marossárpataki verbunkot és cigánycsárdást, valamint kalotaszegi legényest. Varga Áron, a Veszprémi Református Egyházmegye énekügyi előadója rövid előadást tartott István királyról szóló énekekről, majd az Énekek Szent István Király tiszteletére című könyvből tanított két éneket tanított meg a közönségnek. Bánó Tamás gitáron Leo Brouwer Un Dia de noviembre című darabját adta elő, majd Hajas Szilárd fuvolaművésszel közreműködve Kummer Scherzo című zeneművét szólaltatta meg. Ezt követően Baksa Kata népdalénekes egyházi népéneket és Szent István-köszöntő népdalt adott elő, Farády Tamás citerán, valamint brácsán működött közre. Az est további részében Hajas Szilárd fuvolán, valamint Ihász Irén zongorán szólaltatta meg együtt Marcello F-dúr szonáta I. tételét, majd Ihász Irén és gyermeke, Promber Bálint közösen szólaltatta meg tenorkürtön zongorakísérettel Popp Orosz cigánydalát. Az alkalom záróprodukciójával a 12 éves Baka Levente készült, aki szászcsávási cigány verbunkot és csingerálást adott elő.

A produkciók után Eizler Csaba volt kirendelt Berhidai lelkész elmondta, fontos, hogy szívünkben hordozzuk István király örökségét, aki egységre és erősödésre törekedett, és mi is közeledjünk egymáshoz, hiszen ez a legfontosabb feladat, hogy egymást segítsük és erősítsük, amiként ez a célja a közösen megvalósított Társadalmi kohézió erősítése Berhidán elnevezésű pályázatnak is.

A záró gondolatokat követően felhívás hangzott el, hogy ki-ki szándéka szerint adományával támogassa az idén 250 éves templom felújítását, majd egy szerény szeretetvendégséggel, jó hangulatban zárult az alkalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában