Hétköznapi csodák között

2018.09.20. 11:00

A kézműves-kiállítás sok érdeklődőt vonzott a Kastélygalériába

Móra Ferenc szerint: „ Aki szeretettel ölt tűjével öltést öltés után, szeretete kinccsé válik, tűje arannyá…” Ezen gondolatok valós tartalmáról adtak tanúbizonyságot a Deve­cseri Foltvarró Kör tagjai és M. Mester Katalin a munkáikból összeállított Hétköznapi csodák című kiállítás alkalmával.

Borsos Renáta

A foltvarrók alkotásait és M. Mester Katain gyöngyékszereit csodálattal nézték Fotó: Borsos Renáta/Napló

A tárlaton a foltvarrók (Papp Lászlóné, Bodnár Mihályné, Mázár Ferencné, Monek Józsefné, Szűcsné Kecse Anna Róza, Zabó Istvánné és Zabó Anett) válogatott alkotásait és M. Mester Katain gyöngyökből fűzött különleges nyakláncait tekintette meg a közönség. Az ünnepélyes megnyitón Ferenczi Gábor, a település polgármestere elismerő szavakkal méltatta a kiállítókat. Úgy fogalmazott, a foltvarrók olyan közösség, melynek tagjai értékes személyiségek, szabadidejükben nemcsak önmaguk, hanem mások örömére is maradandót alkotnak. A csoport lelke, Pappné Rózsika az évekkel ezelőtt maga mellé gyűjtött hölgykoszorúval immáron közösségé érve készítik a szebbnél szebb darabokat. Munkáikban a hétköznapok során mások által is megtapasztalt életöröm és vidámság köszön vissza – jegyezte meg a polgármester.

A foltvarrók alkotásait és M. Mester Katain gyöngyékszereit csodálattal nézték Fotó: Borsos Renáta/Napló

A foltvarrók kiállított anyagát a Magyar Foltvarró Céh részéről Gulyás Andrea szakmailag is elismerte. Ismertette: a patchworköt, azaz a foltvarrást a háborús időkben a szerény anyagi körülmények között élő amerikai földműves feleségek, a kreatív asszonykezek hívták életre. Mára már minőségi, népművészeti tevékenységgé alakult, amit a devecseri tárlat is egyértelműen kifejez. Andrea szerint precizitás, kreativitás, minőségi anyaghasználat és jó ízlés jelenik meg a munkákon.

Ferenczi Gábor M. Mester Katalinnal kapcsolatban kiemelte, az alkotó példakép a maga intellektusával és azzal a tudáskinccsel, amelyet az elmúlt évtizedekben gyűjtött. Művészeti munkáiban mindez tükröződik. A Devecserben húsz esztendőn át pedagógusként tevékenykedő képzőművésznek többször megcsodálhatta már a közönség a festményeit, rajzait és gyöngyfűzéseit. Képzőművészeti mun­kái mellett gyakran tollat is ragad. Eddig kilenc kötete jelent meg, melyekben emberi sorsokat és helytörténeti kutatások eredményeit tárta az olvasó elé, emellett a devecseri újságban is gyakorta publikál.

A kiállítást érdeklődve tekintette meg a képzőművészet iránt fogékony közönség.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában