Ókori dallamoktól a dzsesszig

2018.09.28. 11:30

A zene története elevenedett meg Kovács Attila izgalmas előadásán

 Telt házas szólózongora-koncertet adott Kovács Attila kedd este a Pannon Egyetem E kamarájában. A színes történetekkel átszőtt, információkban és zenében gazdag est okkal kapta a Zene-Történet elnevezést.

Leitner Vera

Kovács Attila telt házas előadásán elmondta: a zene mindig a korábbi hagyományokra, stílusokra épül, ezekből fejlődik tovább

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Kovács Attila rendhagyó zongorakoncertjén az egy-egy korszakot vagy a szerző munkásságát felidéző dallamok mellett a zene kibontakozásának, fejlődésének története is fontos szerepet kapott. A Pannon Egyetem kultúraszervező csoportjának rendezvényén a klasszikus zene és a dzsessz fejlődése, története elevenedett meg, Kovács Attila pedig az erre a történetre hatással lévő kulturális, szociális tényezőkről is részletesen beszámolt.

A zenetörténeti esten előbb az ókori kínai, egyiptomi, asszír, valamint a görög dallamokkal ismerkedhetett meg a hallgatóság, majd innen haladt tovább a zenei kísérettel gazdagon illusztrált ismertető előbb a gregorián, a reneszánsz, majd a barokk és a klasszikus muzsika felé. Kovács Attila előadása során olyan érdekességeket is kiemelt, mint hogy az ókori görögök dallamvonala a magasabb hangok felől ereszkedett lefelé, hiszen ezzel is az akkori világképet tükrözték: a zene az istenektől származik, az istenek felől száll lefelé a földre, de az is elhangzott, hogy a középkor hajnalán kialakult gregorián dallamait, szövegeit Nagy Szent Gergely pápa gyűjtette össze, majd a gyűjteményes kódexet a Szent Péter-bazilika oltárához láncoltatta, innen ered a polifon gregorián énekek alapdallamának elnevezése, a cantus firmus, mely odaerősített, odaláncolt dallamot jelent.

Kovács Attila telt házas előadásán elmondta: a zene mindig a korábbi hagyományokra, stílusokra épül, ezekből fejlődik tovább
Fotó: Balogh Ákos / Napló

 

Elhangzott, a nagy zeneszerzők közül Monteverdi volt az, aki a reneszánsz dallamokat átvezette a barokkba, és a zseniális Bach összegezte, amit addig a zenéről tudni lehetett, majd kiemelkedő munkásságában továbbfejlesztette azt, de szó esett többek között az amerikai dzsessz kialakulásáról, a klasszikusokról és Liszt Ferenc, Bartók Béla tehetségéről, fantasztikus munkásságáról is.

A hallgatóság számára Kovács Attila gyakran hangsúlyozta, a zenetörténet kapcsán az egyik legfontosabb tény, hogy a zene mindig a korábbi hagyományokra, stílusokra épül, ezekből fejlődik tovább. A koncert során természetesen Kovács Attila saját szerzeményei is felcsendültek a zongorán, leginkább a dzsessz zsánerében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában