Kávéházi beszélgetések Pápán

2018.09.24. 07:00

Az értelmiségi kör feladata a szellemi örökség felelevenítése

A felekezetek közül elsőként a helyi reformátusság képviselői mutatkoznak be a most indult kávéházi beszélgetés-sorozatban.

Laskovics Márió

 Áldozó Tamás hangsúlyozta, a református közösség számarányán felüli szellemi teljesítménnyel, potenciállal van jelen a városban. Balra Mátyus Aliz és Steinbach József Fotó: Laskovics Márió

Pápa, a sokhagyományú város címmel indult kávéházi beszélgetéssorozat a Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) kezdeményezésére, amelynek első évadában a város református műhelyeinek, intézményeinek szereplőivel beszélget Mátyus Aliz író, szociológus, a PMtT alelnöke, a sorozat szerkesztője a Pannonia Reformata Múzeumban. Mátyus Aliz elmondta, a sorozat ötletét a felújított református ótemplom és a hozzá tartozó épületegyüttes adta. Tervei szerint a városban élő többi felekezet is sorra kerül.

A keddi nyitóalkalmon Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tu­dományos Gyűjteményei igazgatója, főjegyző, valamint Áldozó Tamás polgármester köszöntötte az érdeklődőket.

– Tárt karokkal fogadtuk a kezdeményezést, ami hozzájárulhat mind a város múltban erős és jelentős, ám megszakadt református hagyományának újjáéledéséhez, mind ahhoz, hogy a felújított ótemplom kis református oázisként Pápa szellemi és spirituális színhelyévé váljon. A beszélgetések mellett lesznek koncertek, konferenciák és esküvők. A rend­szerváltás előtt eltávolították az egyházat az emberektől, ezért újra kell építeni a keresztény Magyarországot. Reméljük, ezzel is hozzájárulhatunk – mondta Köntös László.

Áldozó Tamás hangsúlyozta, a református közösség számarányán felüli szellemi teljesítménnyel, potenciállal van jelen a városban. Balra Mátyus Aliz és Steinbach József Fotó: Laskovics Márió

– Pápát református városnak tartják, noha többségében katolikus. Azonban az intézményi háttér, az értelmiségi jelenlét ezekben az évtizedekben már nagyon erős, tehát a református közösség számarányán felüli szellemi teljesítménnyel, potenciállal van jelen a városban. A felújításokban megélt gazdagodás nem az épületekkel kezdődött 1990 után, hanem azzal, hogy elkezdtek intézmények alakulni, új közösségek formálódni. Az értelmiségi kör feladata feleleveníteni azt a szellemi hagyományt, amit anno sikerült Pápára átörökíteni– emelte ki beszédében Áldozó Tamás.

A sorozat első vendége a fenntartó Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Steinbach József volt. Úgy nyilatkozott, mindig örül a kötetlen, személyes, ember­arcú beszélgetésnek. Negyven megjelent kötete kapcsán elmondta, tíz éve a Reformátusok Lapjába napi igemagyarázatokat, -esszenciákat, idehirdetéseket, tanulmányokat, novellákat és képmeditációkat ír. Az alkotásban, a bibliai üzenetek maivá tételében az emberekkel való találkozás, illetve a művészetek, a közéleti történések inspirálják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában