kincsestár

2018.09.20. 07:00

Nosztalgikus várpalotai séta fotókon a hatvanas években

Leitner Ferenc gyűjteménye hatalmas kincsestár, ami úgy tűnik kiapadhatatlan, s időről időre tud újdonságokkal szolgálni számunkra.

Napló-információ

 Campanari-Talabér Márta polgármester elmondta, Leitner Ferenc felvételei segítségével időutazást tehetünk Várpalota múltjában. Jobbra Szabó Péter Dániel Fotó: Pintér László

Másfelől pedig lehetőséget biz­tosít arra, hogy időutazást tegyünk és felfedezzük Várpalota egy-egy évtizedét vagy korszakát, és nosztalgiázzunk. Campanari-Talabér Már­ta, Várpalota polgármestere mondta el mindezt a város idén 95 éves fotográfusának jubileumi fotókiállításának meg­nyitóján a Nagy Gyula Ga­lériában.

Campanari-Talabér Márta polgármester elmondta, Leitner Ferenc felvételei segítségével időutazást tehetünk Várpalota múltjában. Jobbra Szabó Péter Dániel Fotó: Pintér László

A Várpalotai séta – Utcafotók a 60-as évekből című tárlatra sokan kíváncsiak voltak, a múltidéző felvételek mellett azért is, hogy ily módon tisztelegjenek a várost több, mint 80 esztendeje fotózó Leitner Ferenc előtt. – Kilencvenöt esztendő nagy idő, több ember­öltő, majd egy évszázad. Nagyon kevesen vannak, akik ezt a kort megérik, sőt meg is élik. Leitner Ferenc megélte, sőt meg is örökítette mindazt Várpalotán, amit az évei meg-élése során tapasztalt és látott – fogalmazott az összegyűltek előtt a polgármester.

A több méteres panorámafotókat is felvonultató különleges kiállítást Lantos Ádám fuvolajátékát követően Szabó Péter Dániel, a Várpalotai Hírcentrum Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

– Különleges és rendhagyó. Ez a két szó jutott eszembe, amikor első alkalommal körbejárhattam Leitner Ferenc fotográfus kiállítását. Különleges azért, mert ilyen méretű nagyításokkal ritkán találkozhat az ember egy fotótárlaton, s rendhagyó azért, mert nem klasszikus értelemben vett művészi képek, hanem utcafotók kaptak helyet a Nagy Gyula Galériában. A hatvanas évek palotai utcájának hangulatát idézik meg a képek. Köztük a belvárosi hirdetőtáblával, ami fix találkozási pontot jelentett egykoron Várpalotán. Ennek a hirdetőtáblának élő installációját is láthatjuk most a tárlaton, régi várpalotai plakátok segítségével utazhatunk az időben, s választhatjuk ki a nekünk tetsző programokat a bőséges kínálatból – mondta el a Hírcentrum ügyvezető igazgatója, aki saját fotójával is meglepte a 95. születésnapját a nyáron ünneplő Leitner Ferencet.

Várpalota fotográfusa hosszú tapsvihart követően meghatódva állt a tárlat megnyitójának közönsége elé. El­mondta, mindig is fontosnak tartotta, hogy megörökítse szülővárosa fejlődését, s boldoggá teszi a tudat, hogy ezek felvételek másoknak is sokat jelentenek. A bensőséges hangulatú kiállításmegnyitó zárásaként a Thury-Vár Nonprofit Kft. munkatársai egy hatalmas születésnapi tortával is meglepték az ünnepeltet, aki most egy, a személyes várpalotai emlékeit feldolgozó könyv megírására készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában