ajka tárlat

2018.10.23. 07:00

A világ sokszínűségére reflektáltak az alkotók

Az Ajka önkormányzata és a művelődési központ által megszervezett Ajka Tárlat Országos Képző- és Iparművészeti Kiállításon idén eklektikus művészeti anyaggal mutatkoztak be az alkotók.

Borsos Renáta

A sok érdeklődőt vonzó Ajka Tárlaton látható alkotások a képzőés iparművészek egyedi látásmódjáról, változatos technikájáról és anyaghasználatáról adnak tanúbizonyságot

Fotó: Györkös József

A 2016 óta kétévente rendezett Ajka Tárlatra minden eddiginél több alkotó jelentkezett. A pályázati felhívásra 180 művész küldte be pályamunkáját határon innen és határon túlról is. A szakmai zsűri – Lóska Lajos művészettörténész, Butak András grafikusművész és Hérics Nándor grafikus- és festőművész – 110 alkotó 116 munkáját válogatta be, melyek közül Gaál Tamás, Antal Kinga, Rumi Olivér, Szőke György, Sánta Csaba, Németh Gyula, Nemes László, Büki Zsuzsanna, Éri Jenő, Mészáros József, Gaál Ágnes és Kiss Miklós alkotását díjazta.

A sok érdeklődőt vonzó Ajka Tárlaton látható alkotások a képző- és iparművészek egyedi látásmódjáról, változatos technikájáról és anyaghasználatáról adnak tanúbizonyságot Fotó: Györkös József

A kulturális élet kapcsán a városvezető Schwartz Béla elmondta, büszkék lehetnek a település múltjára, hiszen olyan művészek voltak jelen benne, mint Borsos Miklós, Farkas Tibor, R. Kiss Lenke, Udvardi Erzsébet, Ligeti Erika és Kéri Imre. A jelenhez kötődve hozzátette, fontosak a helyi művészeti közösségek, kiemelt szerepkörben az Ajkai Grafikai Műhely, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület és az Ajkai Fotóklub. Méltatásában úgy fogalmazott, a kiállított alkotások a művész, a művészet szabadságvágyát, ismétlődő küzdelmét jelenítik meg, valami maradandó megvalósításáért, a jelhagyás gesztusáért.

– Az Arisztotelésztől eredő katarziselmélet szerint egy-egy műalkotás olyan élményben részesíthet bennünket, melynek eredményeképp megtisztulhatunk, megnyugodhatunk, érzelmeinket fokozottan élhetjük meg. A rohanó világunkban csak akkor érthetjük meg igazán a kiállító művészek üzenetét, ha azon régimódinak minősített fogalmak, mint az őszinteség, a humanitás, a lélek, a bizalom minél nagyobb jelentőséggel bírnak életünkben – jegyezte meg a városvezető, hozzátéve, Ajka a jövő évben ünnepli várossá nyilvánításának 60. évfordulóját. Megünneplését két éven át tartó, településrészek közötti vetélkedés előzi meg, mely folyamat hatással van többek között a városrészek identitástudatának erősödésére, a közösségi terek fejlesztésére.

A polgármester a tárlathoz kapcsolódva kihangsúlyozta, az önkormányzat minden településrészen az „Ajka 60” programsorozatban, Művészet a köztereken címmel új műalkotások megszületését támogatja, hogy még hangulatosabb, esztétikusabb legyen a város.

A tárlaton Őri Jenő zenetanár zongorajátékával a minél magasabb művészeti élmény befogadásához járult hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában