Gálaműsor sváb bállal

2018.10.10. 07:00

Ehrenpreis-díjjal ismerték el a kiemelkedő teljesítményt

A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége huszonnyolcadik alkalommal rendezte meg az Úrkúti Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Gálát.

Rednágel Zsuzsanna

A színpadon a kitüntetettek, lila ruhában Adonyi Józsefné, mellette piros mellényben a zenészek

Fotó: Rednágel Zsuzsanna

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Veszprém megyei regionális irodavezetője, Wágenhoffer Kornélia köszöntője után Kardos Antalné, az Úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy az idei jubileumi és jeles év is a nemzetiségi önkormányzat életében, hiszen húsz évvel ezelőtt választottak először nemzetiségi önkormányzatot, másrészt a német nemzetiségi önkormányzat a 2018/2019-es tanévtől vált az úrkúti általános iskolának és óvodának a fenntartójává.

A színpadon a kitüntetettek, lila ruhában Adonyi Józsefné, mellette piros mellényben a zenészek Fotó: Rednágel Zsuzsanna

Pillerné Fódi Ilona, a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közösségének elnöke szakmai tájékoztatója után, Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy kiemelten fontosak az ilyen nemzetiségi rendezvények, ahol sváb települések lakói bemutathatják kultúrkincseiket, ápolhatják anyanyelvüket, megélhetik nemzetiségi összetartozásukat.

Elmondta továbbá, hogy jó látni, miként őrzik a térségben élő nemzetiségi csoportok euró­pai és keresztény közös kultúránkat, hiszen a sváb kultúra gazdagítja a magyar és az európai kultúrát egyaránt.

A képviselő kiemelte, hogy ma már nemcsak helyi szinten, hanem – hála a jelenlegi kormányzatnak – a parlamentben is szavazati joggal rendelkező képviselete van a német nemzetiségnek.

A gála keretében került átadásra a németség legmagasabb rangú kitüntetése, az Ehrenpreis-díj is, melyet a megyei németségért végzett kiemelkedő munkájáért a kislődi Adonyi Józsefné vihetett haza, valamint osztott díjat kaptak a városlődi Johann’s Kapelle zenészei is.

A díjátadást és a kulturális programot eredeti hangulatú sváb bál követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában