rangos elismerés

2018.10.19. 07:00

Művészettörténész kapta az Cholnoky-emlékdíjat

Gopcsa Katalin vehette át idén a Cholnoky-emlékdíjat.

Marton Attila

Gopcsa Katalin és férje, Balogh Elemér (balról) Fotó: Penovác Károly

A rangos elismerést a város egy, a jog-, a természet-, az orvos- vagy az irodalomtudomány területén kiemelkedő érdemeket szerzett személynek adományozza. Idén Gopcsa Katalin vehette át a díjat Veszprém művészettörténeti értékeinek ápolásáért végzett példamutató munkája és kiemelkedő közéleti tevékenysége elismeréseként Porga Gyula polgármestertől a Dubniczay-palotában tartott ünnepségen. Géczi János József Attila-díjas író, költő köszöntőjében hangsúlyozta, Gopcsa Katalin kiemelkedő munkát végzett Csikász Imre szobrász, Nagy Sándor képzőművész és Egry József festőművész örökségének fenntartásában.

Gopcsa Katalin és férje, Balogh Elemér (balról) Fotó: Penovác Károly

Több olyan életmű, műtárgy és esemény is van, amelyekre Gopcsa Katalin irányította rá a figyelmet, amelyeket akképp látunk, ahogyan ő – fogalmazott Géczi János. A méltatásban elhangzott, Gopcsa 1972-ben szerzett diplomát az ELTE művészettörténet–francia–magyar szakán. 1982 és 1985 között a budapesti Fotóművészeti Galéria művészeti vezetője volt, 1986-tól a Laczkó Dezső Múzeum tudományos főmunkatársaként dolgozott. Nevéhez számos kiállítás és tárlatrendezés fűződik. Szakterülete a 20. századi és a kortárs magyar képző- és fotóművészet. Tíz éven át volt a Veszprém Televízió Kép a Képben című vizuális folyóiratának főszerkesztője, alapítója és szerkesztője a Séd kritikai folyóiratnak.

A díjátadón közreműködött Palásti Máté gitárművész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában