bemutatták dezsőkét is

2018.10.04. 07:00

Színes programokkal készül az őszre a veszprémi múzeum

S. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója ismertette az intézmény őszi programkínálatát a keddi sajtótájékoztatón, ahol az intézmény új kabalaállatát, Dezsőkét is bemutatták.

Leitner Vera

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Elsősorban a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó eseményekről esett szó kedden a Laczkó Dezső Múzeumban tartott sajtótájékoztatón, ahol S. Perémi Ágota igazgató részletezte a következő hetek programkínálatát. Bakonyi Ház gyermekszemmel címmel október 4-én csütörtökön 17–19 óráig a múzeum szomszédságában álló Bakonyi Ház kapcsán szerveznek múzeumi nyíltnapot a város és környéke óvodapedagógusai számára. Ennek keretében az érdeklődők óvodapedagógusok egy óvodás korosztálynak szánt múzeumi foglalkozást ismerhetnek meg, mely a Bakonyi Ház kertjében játszható népi játékok bemutatójával egészül ki. Ezt követően Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész alkotásiból nyílik majd időszaki tárlat október 18-án csütörtökön fél ötkor. A kétszeres Kossuth-díjas, nemzetközileg is ismert és elismert magyar szobrászművész legismertebb alkotása a budapesti Szabadság-szobor, a köztéri alkotások mellett pedig zsánereket és portréalakokat is készített.

S. Perémi Ágota a múzeum új kabalaállatával, Dezsőkével Fotó: Pesthy Márton/Napló

Könnyű, mégis színes, mintás, kreativitást fejlesztő tevékenységre számíthatnak a Plant Paint festés program résztvevői október 29-én hétfőn 10 órától, akik az eseményen – kiemelt figyelmet fordítva a környezettudatosságra és fenntarthatóságra – levél lenyomatos környezetbarát táskákat készíthetnek maguknak.

Szenzációs örökségünk címmel, interaktív előadás keretében az intézmény igazgatója és a projekt építészmérnöke mutatja be november 5-én hétfőn fél ötkor a Medgyaszay István tervei alapján készült és 1925. május 24-én megnyitott múzeumépületet érintő felújítási munkálatokat.

November 6-án kedden fél öttől a Sziklától a kőbaltáig című kiállításban, november 9-én öt órától pedig a Bakonyi Házban szerveznek interaktív tárlatvezetést a múzeum munkatársai, utóbbi program okkal viseli a Gyertyafényes Éjszaka elnevezést, hiszen a hangulatos mécsesekkel, gyertyákkal, petróleumlámpával megvilágított Bakonyi Ház a századelő hangulatát kívánja majd megidézni, megelevenítve az egykori parasztházak őszi estéinek autentikus hangulatát.

S. Perémi Ágota a sajtótájékoztatón a sajtótájékoztatón mutatta be az intézmény új kabalaállatát is, mely a múzeum névadója, Laczkó Dezső által Veszprémben megtalált lelet, Magyarország egyik leghíresebb ősmaradványa, a kavicsfogú álteknős alakját idézi, s a Dezsőke nevet viseli.

Elhangzott továbbá, hogy a múzeum teret biztosít a Pannon UniFest (november 14–18.) részeként megrendezett Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozónak, november 16-án pedig új, Semmelweis című vándorkiállítást is bemutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában