éhínség

2018.11.27. 11:00

Az ukrán nép katasztrófájára emlékeztek a várpalotai koncerten

Az ukrán holodomor, azaz a nagy éhínség 85. évfordulója alkalmából látogatott Várpalotára, s adott nagy sikerű koncertet a Magyar Melódiák Kárpátaljai Megyei Filharmónia Szimfonikus Zenekar a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Szabó Péter Dániel

A kárpátaljai zenekar adott koncertet a várpalotai művelődési központban. A program főként kárpátaljai zeneszerzők műveiből állt

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az előadás része volt annak a több fellépésből álló sorozatnak, mellyel – a több, mint 3 millió ukrán, köztük közel 1,5 millió gyermek halálát okozó politikai megfontolásból mesterségesen előidézett 1932–33-as éhínségre – az ukrán nép történetének egyik legnagyobb katasztrófájára emlékeznek.

A kárpátaljai zenekar adott koncertet a várpalotai művelődési központban. A program főként kárpátaljai zeneszerzők műveiből állt Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az Ukrán Kulturális Alap és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület támogatásával zajlott koncerteken olyan kárpátaljai zeneszerzők művei csendülnek fel Viktória Canyko vezényletével, mint Mikola Liszenko, Jevhen Sztankovics, vagy a nemrégiben Várpalotán koncertező Mihajlo Vihula. A művek megszólaltatásában olyan kiemelkedő szólisták vettek részt, mint Tarasz Popovics, Tomics Ferenc, Khalusz István vagy Havata Diana.

– Kárpátaljáról, Ungvár városából érkeztünk, hogy bemutassunk egy gyönyörű programot, ami főképp kárpátaljai zeneszerzők műveiből áll. Zenekarunk negyventagú, nagy örömmel jöttünk Magyarországra – mondta el Havata Diana csellista, a Magyar Melódiák zenekar vezetője, Ukrajna érdemes művésze.

A Magyar Melódiák immár több évtizede Kárpátalja egyetlen hivatásos magyar együttese. Hetven évvel ezelőtt, 1948-ban alakult, s a mai napig sikerrel koncertezik Ukrajnában és az ország határain túl egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában