nedű

2018.11.20. 07:00

Bormustrát és italcímke-kiállítást tartottak Paloznakon

Az önkormányzat és több civil szervezet jóvoltából borszentelő ünnepségre került sor a tájház udvarán a közelmúltban.

Szendi Péter

A borszentelés rituáléja sem maradhatott el Fotó: Szendi Péter

A hagyományokhoz híven a borosgazdák felsorakoztatták újboraikat. Először ifj. Tislér Géza református lelkész kért áldást, majd a Berhidáról érkező Molnár Róbert diakónus szentelte meg a nemes nedűket. A megáldott bort a hagyomány szerint a borospincében a hordókba szét kellett osztani, hogy ne romoljon meg a hegy leve. A bormustrán Paloznak pincészeteiből származó borokat kóstolhattak meg a résztvevők.

A borszentelés rituáléja sem maradhatott el Fotó: Szendi Péter

A bor a lélek itala – vélik sokan. A szentelt bornak olyan erőt tulajdonítanak, amivel gyógyítani is lehet, embert és állatot egyaránt. Megóv a testi és lelki bajoktól, az ördög kísértéseitől. Ősszel, a betakarítás végén mindenképpen hálát kell adnunk a terményekért, amit kaptunk a természettől. Akik művelik, gondozzák földjeiket, szőlőiket, komolyan is gondolják mindezt.

A rendezvényt színesítette, hogy tökfaragó versenyre is sor került, nagyon gyors és szakszerű mozdulatokkal ügyeskedtek a résztvevők. Mécsesek által különböző arcú tökfejek mosolyogtak később a szürkületben a tornácról. A Paloznaki Civil Egyesület dióval töltött sült almával, sült sütőtökkel és ludaskásával kedveskedett a vendégeknek. A zenét három tehetséges fiatal szolgáltatta, ők voltak a 80% zenekar.

Végül, de nem utolsósorban egy kiállítást is megtekinthetett a közönség a faluház nagytermében, Boros és egyéb italcímkék címmel, Varga János családi gyűjteményéből, valamint a Csiszár-pince, a Homola-pincészet és paloznaki borosgazdák portékáiból. Csiszár Péter hegybíró nyitotta meg a rendkívül érdekes és gazdag, témájában és megje- lenésében ritkán látható kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában