Léleknemesítő líra a magyarpolányi színpadon

2018.11.15. 17:11

Emblematikus előadással örvendeztette meg közönségét Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla

A Magyarpolányi Pajtaszínházban legutóbb, Szép Szerelmem, Magyarország című kamaraszínházi produkcióban Nemcsák Károly Jászai Mari díjas, Érdemes művészt és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondót láthatta a publikum a kultúrház színháztermében.

Borsos Renáta

Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla közös pódiumestjén nyújtott előadásukkal a közösség szívéhez értek Fotó: Szalai György

A produkciót megelőzően, a Pajtaszínház művészeti vezetője, Várszegi Tibor elmondta, hogy az estén emblematikus előadásnak engedett teret a befogadó színházi programsorozat, mely a jövőben is hasonló szellemiségű és magas művészeti minőséget képviselő darabokkal kívánja megörvendeztetni színházszerető közönségét.

Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla közös pódiumestjén nyújtott előadásukkal a közösség szívéhez értek
Fotó: Szalai György

A pódiumest alkalmával Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla kettőse a magyar irodalom haza- és emberszeretetről szóló alkotásainak legjavából összeállított darabbal, szemmel láthatóan és érezhetően egészen a nézői lelkekhez ért. A két neves művész tíz éve rendületlenül járja a Kárpát-medencét előadásukkal, melyben Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, Juhász Gyula, József Attila, Wass Albert, Reményik Sándor és Szép Ernő szebbnél szebb, költeményeit, valamint – Tolcsvay Béla saját dalai mellett – megzenésített verseket és népdalokat adnak elő.

A „Boldogasszony anyánk” kezdetű néphimnuszunkkal és a „Boldogasszony szép országa” dallal, illetve a többi verssel és dalokkal együtt népünk egykori és mai dicsőségét idézték. A léleknemesítő darab üzenete fohászként fogant meg a nézőtéren ülő közösség lelkében, hogy a darab végére szívük, nemesebben ragyoghasson, mint annak előtte. A darabban elhangzott idézettel, mely szerint: „Azért oly szép ez a világ. Mert a szíve Magyarország. Nincs is több ily áldott hona. Itt a Földnek minden java.”, a művészek a hazaszeretet nemes érzését erősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában