Száz éve született Könczöl Imre

2018.11.27. 07:00

Ünnepi programmal tisztelegtek Várpalota díszpolgárának munkássága előtt

Emléknapot rendeztek a közelmúltban Könczöl Imre irodalomtörténész születésének 100. évfordulója alkalmából. Az egykori várpalotai könyvtárigazgató sírjának megkoszorúzása mellett versekkel, előadásokkal valamint egy emléktábla leleplezésével is tisztelegtek Székesfehérvár és Várpalota díszpolgárának munkássága előtt. Az esemény a Krúdy-emlékév zárása is volt egyben.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta polgármester és ifjabb Könczöl Imre közösen leplezték le a Krúdy Gyula Városi Könyvtár létrehozójának emléktábláját az intézmény bejáratánál

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az egykori könyvtárigazgató sírjánál Petrovics László elmondta, Könczöl Imre szervezése nyomán szép és maradandó élményekkel gyarapodhattak a várpalotaiak. Többek között ő indította el a településen a könyvtári esték sorozatot, ahol a helyiek megismerkedhettek a magyar irodalom kiváló alkotóival. Ehhez jelentősen hozzájárult Könczöl Imre évtizedek alatt szerzett és kialakított szerteágazó kapcsolatrendszere is – emelte ki a Városszépítő- és Védő Egyesület elnöke. A megemlékezésen Campanari-Talabér Márta polgármester mellett Könczöl Imre családja, egykori pályatársai, civil szervezetek és városi cégek vezetői helyeztek el koszorúkat a sírnál.

Campanari-Talabér Márta polgármester és ifjabb Könczöl Imre közösen leplezték le a Krúdy Gyula Városi Könyvtár létrehozójának emléktábláját az intézmény bejáratánál Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Ezt követően a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban folytatódott az emléknap, ahol Várpalota polgármestere köszöntőjében elmondta, Könczöl Imréről érthető tévedés lenne azt állítani, hogy Várpalota szülötte, hiszen olyan hosszú időt töltött nálunk és oly sokat tett ezért a településért hogy nem csupán a sírját látjuk itt, hanem a bölcsőjét is ide képzeljük.

– Könczöl Imre volt az, aki a költők Mekkájává tette Várpalotát. Emberi és szakmai hitelességét, mintaértékűen szép nyelvezetét, tudományos igényű, mégis élményszámba menő vonzó előadásmódját ismeretterjesztő munkájának sikerességét már sokszor méltatták és még fogják is méltatni – emelte ki a városvezető.

Campanari-Talabér Márta hangsúlyozta, minden településnek elemi érdeke és ősi kötelessége, hogy megismerje, feltárja, őrizze múltját és a jelenben erejéhez, tehetségéhez mérten gazdagítsa azt egy biztos és gyarapodó jövő érdekében. Hozzátette, az ember egyedüli példány és Könczöl Imre jól tudta ezt. Ezért gyűjtötte össze a múlt darabkáit, ezért hozott kiművelt emberfőket Várpalotára, ezért teremtett könyvtárat.

Budai László, a Krúdy Gyula városi könyvtár igazgatója elmondta: a Krúdy-emlékév lezárásaként arra a személyre emlékezünk, aki Várpalotán elindította Krúdy kultuszát. Hozzátette, voltak Várpalotán mások is, akik szívügyüknek tekintették Krúdy Gyula munkásságát, de Könczöl Imre volt az, akinek tevékenysége a leginkább összefüggésbe hozható Krúdyval.

Könczöl Imre Fejér megyei könyvtári tevékenységét Kégli Ferenc könyvtáros bibliográfus, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője ismertette a rendezvényen, Huszár Pál egyháztörténész, műfordító, tanár gondolatait Könczöl várpalotai tevékenységéről pedig Budai László tolmácsolta a hallgatóságnak.

A nyelvész, költő, néprajztudós Bán Aladár hagyatékról, mely Könczöl Imre által került a városi könyvtár tulajdonába, Musits Istvánné, a Bán Aladár Általános Iskola nyugalmazott igazgatóhelyettese beszélt az emléknapon, ahol verseket is hallhattak a megemlékezők. Könczöl Imre, valamint Bán Aladár költeményeit Éltető Erzsébet, a városi könyvtár munkatársa, Pócsik József, a Bartos iskola igazgatója, valamint id. Böjte Márton szavalták el a hallgatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában