fókuszban Dsida Jenő és Szilágyi Domokos

2018.11.15. 17:30

Versekkel, zenével ünnepelték a magyar nyelv napját Balatonfüreden

Irodalmi estek, koncertek, Kisfaludy versmondó verseny és közös szavalás a Kiserdőben – ötnapos programsorozattal ünnepelték Balatonfüreden a magyar nyelv napját.

Kovács Erika

A fiatalok az egykori balatonfüredi kőszínháznál a partnervárosok diákjaival egy időben szavalták el Dsida Jenő egyik költeményét. Fotó: Önkormányzat

Ezúttal az évfordulós Dsida Jenő és Szilágyi Domokos költők álltak fókuszban. Az ünnep különlegességét adta, amikor több száz fiatal az egykori balatonfüredi kőszínháznál partnervárosok diákjaival egy időben szavalta el Dsida Jenő egyik költeményét.

A fiatalok az egykori balatonfüredi kőszínháznál a partnervárosok diákjaival egy időben szavalták el Dsida Jenő egyik költeményét Fotó: önkormányzat

A közös versmondást már évek óta megidézik a balatonfüredi Kiserdőben, ahol Varró Dániel költő mondott ünnepi köszöntőt, és erre az alkalomra verset is írt. A balatonfüredi diákokkal együtt Szolnokon, Kecskeméten, Gyulán és Debrecenben több száz gyerek mondta együtt Dsida Jenő Az én dalom című versét.

A gazdag programsorozat már november 9-én, pénteken elkezdődött: a Vaszary Galériában Mányoki Endre egyetemi oktató beszélt a 80 éve elhunyt Dsida Jenő erdélyi költőről, közreműködött a másnapi versmondó verseny elnöke, Oberfrank Pál színművész.

Szombaton a város és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia révén immár harmadszor meghirdetett Kisfaludy Sándor versmondó versenyen hazai és határon túli középiskolák diákjai, összesen harmincan szavaltak egy szabadon választott kortárs verset, illetve Dsida Jenő vagy Szilágyi Domokos egy versét. Érkeztek fiatalok Beregszászról, Ungvárról és Szabadkáról is. Kiegészítő programként Széchenyi Ágnes irodalomtörténész tartott előadást Lesznai Anna és a nyugatosok kapcsolatáról a Ki látott engem? Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása című kiállításon.

Nagy siker mellett hangzottak el Radnóti Miklós, József Attila, Nagy László, Pilinszky János megzenésített versei, a Csillagom kétszereplős koncert-looper előadáson Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal előadásában Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szombaton este az Anna Grand Hotel dísztermében nagy siker mellett hangzottak el Radnóti Miklós, József Attila, Nagy László, Pilinszky János megzenésített versei a Csillagom kétszereplős koncert-looper előadáson. Szirtes Edina Mókus hegedült, énekelt és looperezett, társa, Fekete János Jammal beat-boxolt, sok kütyüvel, ketyerével. Mókus meglepetéssel is készült: a 80 éve elhunyt Dsida Jenő egy versét dolgozta fel, és ősbemutatót tartott. A személyes hangvételű koncerten az énekesnő a közönséget is bevonta a közös zenélés örömébe.

Hétfőn és kedden a füredi iskolásoknak kínáltak irodalmi, zenei és nyelvi programokat. Zárásként, kedden pedig bemutatkozott Falcsik Mari Quasimodo-emlékdíjas költő és Térey János Quasimodo-különdíjas író.

Mint köztudott, az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, mert 1844-ben ezen a napon tette az országban hivatalos nyelvvé a magyart a reformkori országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában