tánc

2018.12.04. 13:49

Ajkán is sikert aratott az orosz virtus

A világhírű Beriozka Orosz Táncegyüttes különleges előadást adott a művelődési központ színháztermében a napokban. Varázslatos koreográfiákkal, akrobatikus elemekkel színesített egyedi tánclépéseikkel ámulatba ejtették a közönségüket.

Borsos Renáta

Fotó: Györkös József/Napló

A 20. század kiemelkedő koreográfusa, Nagyezsgyina Nagyezsda alapította táncegyüttes népszerű, fergeteges körtánca indította a látványos előadást.

Fotó: Györkös József/Napló

A nyírfavesszőket a kezükben tartó hölgyek úszó, szinte lebegő tánclépéseikkel olyan vizuális benyomást keltettek, mintha egy helyben állnának, és a színpad forogna alattuk. A „Berezka-Nyírfácska” tánc Nagyezsgyina nevéhez fűződik, mellyel új stílust teremtett az orosz színpadi koreográfia világában.

Nagyezsgyina halála után a társulatot M. Kolcova, egykori vezető szólista követte művészeti vezetőként, tovább gyarapítva az együttes alapítójának alkotói hitvallását. A Beriozka társulat a mai napig őrzi múltjának értékeit, az életre jellemző folyamatos változás szellemében, az ősi néptáncot a klasszikus és modern elemekkel ötvözve. Színpadi jelenlétükben egy intenzíven sugárzó belső erő és az orosz tánc szépsége, eleganciája mutatkozott meg. A táncmozdulatok mellett szót érdemelnek a férfiak akrobatikus, már cirkuszba illő artistamutatványokkal felérő produkciói.

Fotó: Györkös József/Napló

Az együttes az orosz kultúra sokszínűségére reflektált táncaikkal és lenyűgöző jelmezeikkel. A táncoslányok megjelenésükben és változatos körtáncukban az orosz természeti szépségeket – a napot, a fákat, a tavakat – szimbolizálták. Fellépőruháik színvilága szintén a változatos természeti gazdagságot mutatta. Előadott koreográfiáikban dalok, versek, mondák témái köszöntek vissza.

Fotó: Györkös József/Napló

A közönség mint önálló művészi alkotásokra tekinthetett egy-egy produkció láttán, mivel a tánc kifejező ereje által könnyen fogalmaztak meg akár egy férfi-női harmonikus kapcsolatot, vagy éppen egy természeti jelenséget, például a tavasz ébredését. A publikum örvendett a férfi-női páros táncoknak és a kizárólag női és férfiprodukcióknak is. A nézők hálájuk jeléül vastapssal jutalmazták az orosz néptánc sokszínűségét. A hölgyeknek a nőiséget kifejező, könnyed, légies körtáncait, a férfiak vérpezsdítő és lendületes koreográfiáit, valamint a bámulatos páros táncokat egyaránt.

Az orosz művészek magát az életet ábrázolták, megjelenítve annak minden szépségét, bús és lírai oldalát egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában