Barokktól a kortárs műig

2018.12.21. 11:00

Átadták a Töltési-díjat a karácsonyi koncerten

Adventi hangversenyt tartott a városi vegyes kar és vendégei a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A rendezvényen átadták a Töltési-díjat is.

Marton Attila

Huiber Gabriella, Czuczor Sándor, Rézműves Miklós és Töltési Erzsébet a díjátadón

Fotó: Penovác Károly/Napló

A hagyományoknak megfelelően az ünnepi hangverseny elején átadták a tíz éve alapított Töltési Imre-díjat, amelyet kiemelkedő eredményeket elérő zeneiskolások kaphatnak meg. Idén Rézműves Miklós, a Kósa György Zeneiskola növendéke vehette át az elismerést Czuczor Sándortól, Huiber Gabriellától, a zeneiskola igazgatójától és Töltési Erzsébettől, aki édesapja emlékére hozta létre a díjat. A zongorán tanuló diák megyei és regionális versenyeken is jó helyezéseket ért el, valamint sikeresen szerepelt szolfézsversenyeken is.

Kovácsné Nagy Márta vezényelte Balatonalmádi Város Vegyeskarát Fotó: Penovác Károly/Napló

Kovácsné Nagy Márta, a Balatonalmádi Városi Vegyeskar karnagya kérdésünkre elmondta, a repertoár összeállításában arra törekedtek, hogy minél több műfaj megjelenjen a koncerten. Melódiák és komoly hangzású darabok is elhangzottak a hangversenyen, amelyen népének és barokk kantáta is szerepelt. A karácsonyi fellépésre nyár végén kezdték meg a felkészülést, ugyanis Józsa Tamás fiatal balatonalmádi zeneszerző Szent Márton himnusz címmel komponált kórusművet, amelynek ősbemutatóját a szombathelyi Szent Márton Kórustalálkozón tartották novemberben. A balatonalmádi közönség most hallhatta először a dalt. A kórus Kodály Zoltán születésének évfordulója előtt a zeneszerző Adventi ének című művének előadásával tisztelgett, emellett műsorukon szerepelt Esterházy Pál Harmonia Caelestis című kantátájának kezdő éneke is, amelyben Káplán György énekművész énekelt szólót, zongorán kísért Farkas László.

Huiber Gabriella, Czuczor Sándor, Rézműves Miklós és Töltési Erzsébet a díjátadón Fotó: Penovác Károly/Napló

A balatonalmádi hangversenyen több vendég is bemutatkozott. Káplán György több dalt adott elő, Józsa Tamás (zongora) helyi zeneiskolának írt művét a szerző testvérével, Józsa Dalmával (hegedű) szólaltatta meg. A rendezvényen Gergelyi Noémi, Kádár Panna, Kedves Lőrinc és Rézműves Miklós zeneiskolai növendékek énekét Nádasné Varga Katalin zongoratanár kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában