Aki énekel, az kétszeresen imádkozik

2018.12.20. 07:00

Hárman egységben: ünnepi koncertet adott az Ex Trió Pápán

A meghitt dallamok szárnyán Istenhez kalauzolta el hallgatóságát az Ex Trió karácsonyra hangoló koncertjén.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tókerti Szent Benedek-plébánia hívei az Ex Trió együttes ünnepi koncertjét hallhatta múlt szombaton a templomban. A tanárokból álló formáció jótékonysági fellépésén a közismert karácsonyi énekek mellett felcsendültek instrumentális zeneművek, valamint többszólamú énekek, latin nyelvű kantáták.

Meghitt, csendesülős koncertet adott az Ex Trió a Szent Benedek-plébánián. Balról: Zotter Katalin, Mátics Mónika és Szücs Zoltán Fotó: Laskovics Márió/Napló

A háromtagú zenekar részéről Szücs Zoltán nyilatkozott lapunknak. Elmondta, négy éve állt össze a trió, de a zenélés mindannyiuknál korábbra nyúlik vissza. Mivel egy munkahelyen dolgoznak (a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben), úgy gondolták, alakítanak egy olyan zenekart, amelyben az úgynevezett csendes zenélést alkalmazzák. Vagyis kevés hangszerrel játszanak olyan feldolgozásokat, amelyek meghitt pillanatokat idéznek elő. A repertoárjuk nem csak és kizárólag egyházi zenéből áll, a műsort mindig az alkalomhoz és a helyszínhez igazítják. Felléptek már öregek otthonában, iskolákban, a templomokban pedig általában klasszikusokat, népdalokat, vallásos énekeket adnak elő, elvétve egy-egy, igényesen feldolgozott populáris dal szintén előfordul. Profán környezetben musical és jazz is megszólal műsorukban.

Eszerint alakult a trió – Mátics Mónika ének, Zotter Katalin hegedű, ének, és Szücs Zoltán gitár, ének – Szent Benedek-templombeli koncertjén is: a jól felépített előadásban megszólalt például Vivaldi Tél 2. tétele, Sebestyén Márta-dal, illetve Dés László és Bereményi Géza Hóesés című dala.

– Fontos, hogy mindhárman éneklünk, mert így sok olyan dalfeldolgozást tudunk elkészíteni, ami két vagy három szólamban hangozhat el, fokozva a hangulatot. Szeretnénk idővel stúdiófelvételt készíteni – osztotta meg Szücs Zoltán.

Szijártó László plébános hozzáfűzte, örömmel álltak a bemutatkozási lehetőség mellé a karácsonyra hangolás jegyében. Aki énekel, az kétszeresen imádkozik. Hiszen a zene, a dallam az ember lelkét és szívét sokkal könnyebben megnyitja a természetfelettire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában