filmbemutató a könyvtárban

2019.01.18. 07:00

Ahol élünk: a Jutasi úti lakótelep

Az épületek a lakótelepnek csak a vázát képezik. A valódi tartalmát az itt élő emberek adják – véli Szegedi József, aki Ahol élünk: a Jutasi úti lakótelep címmel készített filmet Veszprém legnagyobb városrészéről.

Leitner Vera

Szegedi József (balra) kiállítását Somfai Balázs nyitotta meg

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A magyar kultúra napja alkalmából mutatták be Szegedi József helytörténeti kutató Ahol élünk: a Jutasi úti lakótelep című dokumentumfilmjét az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti Könyvtárában csütörtök délután. A közel félórás kisfilm tartalma, az abban megjelenő legfontosabb dokumentumok és a készítő felvételeit bemutató hangulatos fotók nyomatott változatából kiállítás is nyílt a könyvtárban, mely február 14-éig tekinthető meg.

Szegedi József (balra) kiállítását Somfai Balázs nyitotta meg Fotó: Pesthy Márton/Napló

A tárlatot Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros nyitotta meg, visszatekintésében a lakótelepek kialakulásához vezető lakhatási formákat vette sorba. Így vezette el a hallgatóságot a családi háztól az ikerházon, a sorházon és a sortársasházon át egészen a sávházakig, melyek az összes többi lakótelepi épület közös őseinek tekinthetők. Somfai Balázs ezt követően Szegedi József eddigi munkásságát méltatta, aki középiskolás korában előbb a fotózás iránt érdeklődött, majd a mozgóképek felé fordult a figyelme. 2018 decemberéig Szegedi József hetvenhat helytörténeti és ismeretterjesztő, az embert körülvevő természetet és az évszakokat, vagy éppen történelmi eseményeket bemutató kisfilmje készült el, ezek között foglalta el a helyét az Ahol élünk: a Jutasi úti lakótelep című dokumentumfilm is.

A legújabb mű immár a harmadik a közel húszezer lakost számláló városrésszel foglalkozó témájú kisfilmek sorában, Szegedi József korábban A Jutasi úti lakótelep az ezredfordulón, majd a Négy évszak a Jutasi úti lakótelepen címmel készített videót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában