Üzennek a festmények

2019.01.25. 11:00

Tóth György tárlata nyílt meg a devecseri kastélygalériában

Az új év első kiállítását Tóth György festőművész Retrospektív című tárlata nyitotta a közelmúltban a kastélygalériában. A művészvilágban elismert alkotót egykori tanára, Trombitás Veronika, a Devecseri Alkotókör művészeti vezetője méltatta.

Borsos Renáta

Tóth György kiállításai mély gondolatokat ébresztenek a látogatókban

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Veszprémi Művész Céh tagjaként a kiállító olyan közösség részese, ahová nem egyszerű bekerülni – mondta Trombitás Veronika. A közel húsz esztendeje alkotó művész autodidakta módon jutott el arra a magas művészi szintre, mely munkáiban megmutatkozik. Mondhatni, konokul fest, a több irányzatot a saját személyiségén átszűrve megjelenítő alkotó. Elhivatottan tanulmányozta a művészettörténetben fellelhető nagy elődöket, mindemellett önképzéssel fejlődésének olyan útjára lépett, mely meghozta számára az ismertséget, az elismerést és a sikert. Magyarországon 36 válogatott minősített kiállításon vett részt. Külföldön is jegyzik a nevét. Sikeresen bemutatkozott Rómában, Veronában, Genovában. Nemzetközileg is elismerik mint alkotót – jegyezte meg a művészeti vezető.

Tóth György kiállításai mély gondolatokat ébresztenek a látogatókban Fotó: Borsos Renáta/Napló

– A kiállítás anyagára együttesen elmondható, hogy nincs olyan kép a teremben, amely mellett gondolkodás nélkül el lehetne menni. A festmények üzennek, mély tartalmi mondanivalót közvetítenek. Az olykor meghökkentő témaválasztással és ábrázolással mellbe vágják a szemlélődőt. Tóth György olyanra képes, amire kevesen: hihetetlen szélsőségek között széles spektrumot fed le alkotásaival, melyek mind erős és megdöbbentő hatást váltanak ki a művészetére kíváncsi nézőből – jegyezte meg Trombitás Veronika, majd kiemelt egy-egy kiállított művet a tárlat anyagából.

– Tóth György alkotásainak egy részét a nyers erővel ábrázolt expresszív kifejezésmód, intenzív világkritika, a másik részét a barokkos életélvezet, míg a fennmaradókat a törékeny finomság, harmóniát tükröző szépség jellemzi – jegyezte meg a művész egykori tanára.

A devecseri tárlat sokszínűségére a zene nyelvén Ihászné Szabó Katalin vezetésével a Devecseri Zeneiskola növendékei előadásukkal is rámutattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában