Máig kikezdhetetlen fogalom

2019.02.25. 07:00

Az ikonikus kiállítások korszakából származó művek az Iparterv tárlaton

Iparterv 68–80 címmel nyílt kiállítás szombat délelőtt a Művészetek Háza Veszprém Csikász Galériájában.

Leitner Vera

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója köszöntőjében elmondta, 1968. december 12-én és 1969. október 24-én nyílt meg egy-egy kiállítás, melyeknek még nem Iparterv volt a címük, ám ez az elnevezés mégis ráragadt az akkor kiállító alkotók csoportjára, mivel a két tárlat Budapesten, a Deák Ferenc utca 10. szám alatti Iparterv – Ipari Épülettervező Vállalat – dísztermében volt.

– És bár ötven év után a tervezővállalatra szinte senki nem emlékszik, a csoport, illetve a két kiállítás ikonikussá vált a magyar progresszív művészet történetében – hangsúlyozta Hegyeshalmi László, aki arról is beszélt, hogy míg a most megnyílt tárlathoz szorosan kapcsolódó, 2019. január 31-én a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban megnyílt Iparterv 50+ kiállítás az Iparterv egykori alkotóinak útját követi nyomon, addig a veszprémi összeállítás az ikonikus kiállítások korszakából származó műveket tárja a látoga­tók elé.

Készman József hangsúlyozta, a hatvanas években tartott kiállításokat és az akkori alkotókat máig egyfajta megfejthetetlen misztérium lengi körül, ám az Iparterv ötven éve egyértelmű és kikezdhetetlen magaslatként ragyog a hazai művészettörténet egén. A kép hátterében Hegyeshalmi László Fotók: Penovác Károly

Sinkovits Péter frissen végzett művészettörténész annak idején tizenegy fiatal avantgárd művészt hívott meg az Iparterv kiállításra. Célja az volt, hogy az akkori legjobb avantgárd művészek munkáit a közönség elé tárják.

Az együttes nem volt klasszikus csoportkiállításnak tekinthető, mivel a válogatás az akkori progresszív irányzatok majd mindegyikére kiterjedt, így összetétele nem a stílusegységet követte.

A Csikász Galériában szombaton megnyílt kiállítás nem rekonstrukció, sokkal inkább egy hangulatot próbál feleleveníteni az Iparterv kiállításokat reprezentáló művekkel, illetve azokkal, amelyeket csak katalógus szintjén jegyeztek.

A tárlatot Készman József művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Gyűjteményi, Kiállítási és Tudományos Főosztály főosztályvezetője nyitotta meg. Készman József hangsúlyozta, a hatvanas években tartott kiállításokat és az akkori alkotókat máig egyfajta megfejthetetlen misztérium lengi körül, ám az Iparterv ötven esztendeje egyértelmű és kikezdhetetlen magaslatként ragyog a hazai művészettör­ténet egén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában