szagoltak és kóstoltak is

2019.02.12. 19:26

Hajdu Zsanett gyógynövénykutató tartott előadást a Lovasi estéken

Hajdu Zsanett biológus és gyógynövénykutató volt a népszerű Lovasi esték második előadója. Tizenkét éve rendszeresen tart előadásokat minden korosztály számára. 2015-ben Nemzeti Kiválóság Díjat kapott, tudományos és tudománykommunikációs munkája elismeréseként.

Szendi Péter

Hajdu Zsanett elmondta, hogy mire figyeljünk, amikor gyógynövénytartalmú készítményeket veszünk

Fotó: Szendi Péter

– Biológusként végeztem neurobiológia szakirányon, majd idegrendszerre ható gyógynövények hatóanyagainak kutatásából doktoráltam a szegedi Gyógyszerésztudományi karon. Még hallgatóként önálló kutatóutat szerveztünk két társammal Bolíviába, ahol két évig éltem andoki és amazóniai indiánok között. Egy amazóniai faluban végeztem egy gyógynövénykutatást, amiből a diplomamunkámat is elkészítettem. 2016-ban egy Costa Rica-i őserdei kutató-oktatóközpontban tanítottam egyetemistákat. Majd megjelent a fiataloknak szánt ismeretterjesztő regényem, A trópusok ajándékai címmel. Szerencsére a könyv a megjelenése óta sikernek örvend. Olvasói kérésre készítettem el a Hogyan valósítsunk meg kutatóutat a Föld túloldalán? című online kurzust. 2018 tavaszán az Amerikai Egyesült Államok, Rejtőzködés nélkül: Nők vezető szerepének megerősítése tudományos pályán program magyarországi jelöltje lettem, ősszel pedig a hazai latin-amerikai nagykövetségek, Híd Latin-Amerika és Magyarország között című pályázatán, a munkásságomról szóló esszé különdíjasa lettem – kezdte egy rövid bemutatkozással Hajdu Zsanett.

Hajdu Zsanett elmondta, hogy mire figyeljünk, amikor gyógynövénytartalmú készítményeket veszünk Fotó: Szendi Péter

Az előadásban az utazásai mentén körbejártuk a gyógynövények hagyományos és mai modern alkalmazásának világát. A biológus beszélt arról, hogy miként tesz szert tudására egy gyógyító, és általa a népe, amelynek a gyógyítója. Miként jut el ez a tudás a kutatókhoz, és ők mi mindenhez kezdhetnek vele. Az érdeklődők választ kaptak arra is, hogy lesz a gyógynövényből gyógyszer, hagyományos növényi gyógyszer vagy étrend-kiegészítő, és hogy melyiktől milyen hatást várhatunk. Hajdu Zsanett beszélt arról is, hogy egészségünk, gyógyulásunk érdekében mire figyeljünk, amikor gyógynövénytartalmú készítményeket vásárolunk. Végül a közönséget bevonva, megnézték, szagolták, kóstolták a leghasznosabb gyógynövényeinket.

A Lovasi esték előadás-sorozat február 15-én, pénteken 18 órakor folytatódik a faluház nagytermében, amikor is Freund Tamás akadémikus, egyetemi tanár: A művészetek által gazdagított belső világ szerepe, a kreatív gondolkodó képesség kialakulásában címmel tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában