Veszprém

2019.02.20. 11:00

Harry Krippner útján – Pályázatot hirdettek ifjú képzőművészek számára

Nem először jelentkezik a megyeházán kiállítással a Harry Krippner Alapítvány. Ezúttal a fiatalon elhunyt névadó képzőművész kollázsaiból, festményeiből nyílt tárlat.

Őrsi Ágnes

A fiatalon elhunyt Harry Krippner kollázsaiból, festményeiből nyílt kiállítás Fotó: Pesthy Márton

Köszöntőjében Vörösmarty Éva megyei alelnök elmondta, az önkormányzat több közös témát, programot visz a Veszprém Megyei Német Önkormányzattal, ezek egyike a fiataloknak szóló magyar–német művészeti projekt. A lehetőséget együtt teremtette meg a Wunsiedeli Ifjúsági Kör (KJR), valamint a Harry Krippner Alapítvány, amelyet egy fiatalon elhunyt német képzőművész emlékére hoztak létre a szülei.

A tíz műből álló kiállításhoz tartozó információs táblán piros autó látható, rajta az Újra úton felirat. A jármű mellett hosszú hajú, szakállas, szemüveges fiatalember áll. Nem sokáig járhatta az útját; 1954-ben született a németországi Arzbergben, és 1993-ban meghalt. Szülei, Elisabeth és Adolf Krippner 2006-ban határozta el, hogy alapítvánnyal őrzik meg fiuk emlékét. Céljukban együttműködőre találtak a wundsiedeli KJR-ben, melynek elnöke, Horst Martini kiemelte, milyen nagy öröm ily módon támogatni a fiatal művészeket.

A fiatalon elhunyt Harry Krippner kollázsaiból, festményeiből nyílt kiállítás Fotó: Pesthy Márton

Ez azt jelenti, hogy Németországban, valamint hazánkban, Veszprém megyében a Heilig Ferenc vezette nemzetiségi önkormányzat, a megyei német közösség segítségével időről időre két korcsoportban (16–18, illetve 19–21 éveseknek) pályázati célt ajánlanak. A fiatal képzőművészek alkotásait szakértő zsűri bírálja el, a kategóriagyőztesek (1–3. helyezett) munkái a bajorországi Arzberg alapítványi galériájába kerülnek állandó kiállításra. Az idei téma: Harry Krippner munkái mint ösztönzők saját alkotásaimban. Csak Veszprém megyében élő és alkotó fiatalok pályázhatnak, a beadási határidő március 25-e, az eredményhirdetésre április 30-án kerül sor.

A megyeháza földszintjén március 25-éig látható kiállítás a Német–Magyar Ifjúsági Tervezet 2019 projekt része, amit a program megnyitóján ismertetett Uwe Götz, a KJR ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában