Üzenet a fiataloknak

2019.03.20. 11:00

Hatalmas sikert aratott a Honfoglalás című rockopera Alsóörsön

Egy tűt sem lehetett leejteni az Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermében, olyan sokan voltak kíváncsiak a Pintér Tibor által rendezett Honfoglalás rockoperára. A szervezők részéről jó döntés volt, hogy március 15. után egy nappal egy színvonalas színházi darabot mutattak be.

Szendi Péter

A rockopera bővelkedett látványos jelenetekben

Fotó: Szendi Péter

A Honfoglalás című magyar rockopera feltárja a magyar honfoglalással kapcsolatos legújabb történelmi információkat, üzenve a mai fiataloknak és a Kárpát-medencében élő összes magyarnak, hogy alaposabban megismerkedhessenek a magyarok valódi történelmével. A produkció a legigényesebb zenei és prózai adaptáción keresztül látványos jelenetekkel, minőségi szerep- osztással mutatta be a hét vezér hazatérését. A film alkotói – Koltay Gergely és Szűts István, valamint a Sziget Színház vezetője, Pintér Tibor – hisznek abban, hogy ez a gyönyörű téma színpadra alkalmazva is hatalmas sikert arat majd és elviszi hírünket a világban. Céljuk, hogy a magyar fiataloknak megmutassák, hogyan vert gyökeret népünk Európa szívében. A feldolgozás nagyon hatásosra sikerült, a társulat ifjú tagjaiból elemi erőt, szenvedélyességet hoztak ki a dallamok, a hét vezér megpróbáltatásaihoz, vándorlásához remekül illeszkedett a Kormorán zenei világa. Egy populárisnak szánt történetből persze nem maradhatott ki a szerelmi szál sem, egy magyar férfi és egy besenyő lány tiltott egymásba gabalyodása.

A rockopera bővelkedett látványos jelenetekben
Fotó: Szendi Péter

A látvány, az erőteljes fény- és hanghatások fontos szerepet kaptak a Honfoglalásnál. Sőt, maga a díszlet már az előadás előtt is meglehetősen impozáns képet mutatott, a drámai megvilágításokkal, a középen álló „harmadik szem” vetítővásznával együtt pedig egyedülálló vizuális élményt sugárzott. A jelmezekre ugyanez igaz, igényes és – amennyire elvárható – hiteles szereplőket láttunk. Mindezek mellé párosult a jó dramaturgia, a dinamikus táncbetétek és a komoly iskolázottságról tanúskodó énekhangok. Ami viszont Pintér Tiborék talán leginkább szerethető sajátossága, az a jó érzékkel, jókor megmutatott improvizációs szabadság.

Az üzenetet sikerrel juttatta célba az előadás, a darab sugallata tartást sugárzó, s a két óra elteltével talán sokan elgondolkodtak a közönség soraiból is a szöveg következő sorain: „ez a hely, ahol élsz, világnak világa”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában