Erőszakos kollektivizálás

2019.03.17. 20:25

Különleges kiállítás nyílt Várpalotán a paraszti társadalom felszámolásáról

Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945–1962 címmel nyílt különleges kiállítás a minap a várpalotai Faller középiskolában, ahol rendhagyó történelemórán is részt vehettek az intézmény végzős diákjai.

Szabó Péter Dániel

Sajnos kevés szó esik a magyar gazdatársadalom elleni kommunista hadjáratról, mondta el Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese a Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945–1962 címmel nyílt különleges kiállítás megnyitóján

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), Várpalota önkormányzata, a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint a Krúdy Gyula Városi Könyvtár közös szervezésében nyílt meg kedden délelőtt a tárlat a tanintézmény konferenciatermében.

A Faller középiskola végzős diákjai a témához kapcsolódó rendhagyó történelemórán is részt vehettek Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Az országban számos helyen bemutattuk már ezt az utazó kiállítást, amelynek anyaga megyénként változik. Minden helyszínen, így Várpalotán is, helyi vonatkozású tartalmak ugyancsak helyet kaptak a tárlókon. A kiállítás egy olyan eseménysorozatra emlékeztet, amely a magyar gazdatársadalom elleni kommunista hadjáratként vonult be a történelembe. Erről sajnos nagyon keveset beszélünk, pedig az 1956-os forradalom utáni megtorlást még egy országos erőszakhullám, a „téeszesítés” követte, amelynek során ütötték-verték az embereket, s a fizikai bántalmazások mellett a lelki megdolgozás is igen erősen jelen volt – mondta el megnyitó beszédében Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere személyes hangvételű köszöntőben beszélt a kiállítás fontosságáról – A családunk nem véletlenül áll azon az oldalon, amelyiken áll, hiszen pontosan tudjuk, hogy mit jelentett abban a korban élni és túlélni. A sorsfordítás, a paraszti társadalom felszámolása ugyanis az én édesapám családjára is vonatkozott – jegyezte meg a polgármester, aki a megjelent fiatalok figyelmébe ajánlotta a tárlatot.

Hajdu István, a házigazda tanintézmény igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, az elmúlt években több alkalommal adott otthont a középiskola olyan rendezvényeknek, amelyek a kommunizmus áldozataihoz kapcsolódnak.

Sajnos kevés szó esik a magyar gazdatársadalom elleni kommunista hadjáratról, mondta el Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese a Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945–1962 címmel nyílt különleges kiállítás megnyitóján Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A folytatásban a megjelent érdeklődők és középiskolás diákok megtekinthették az Apáink földje című kisfilmet, amely a kiállítás kísérőalkotása. Bemutatja, hogy a paraszti gazdaságok erőszakos kollektivizálása a népesség közel felét érintette Magyarországon. Az ennek történetét bemutató film az egykori üldözöttekre, meghurcoltakra, áldozatokra, az érintett családokra emlékezik. A megszólaltatott emberek az említett korszak tanúi. Történeteik, valamint a bemutatott korabeli híradórészletek, egykori dokumentumok felidézik, hogyan terrorizálták a kommunista diktatúra alatt a parasztságot, belekényszerítve őket a termelőszövetkezetekbe.

Zárásként rendhagyó történelemórán vehettek részt a diákok, a Faller-középiskola végzőseinek a témában több könyvet is jegyző várpalotai történész, Galambos István, a NEB Hivatalának tudományos kutatója beszélt a korról, több várpalotai mozzanatot is felvillantva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában