"el kell feledtetni a filmet a nézővel"

2019.03.22. 07:00

Ma este mutatja be az Esőembert a Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház Anger Zsolt rendezésében, Oberfrank Pál és Szalay Bence főszereplésével ma este mutatja be az Esőember című drámát.

Balla Emőke

Szalay Bence és Oberfrank Pál, a darab két főszereplője. Hárommillió dollár a tét a ma esti bemutatón

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A négy Oscar-díjas történet sokak számára lehet ismerős, a mozifilmet több mint harminc éve, még 1988-ban mutatták be Dustin Hoffman és Tom Cruise főszereplésével. Charlie Babbit aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától, akivel soha nem jött ki jól, nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot és egy negyvenéves autót. Kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja. Charlie egy intézetben talál rá az autista Raymondra.

Szalay Bence és Oberfrank Pál, a darab két főszereplője. Hárommillió dollár a tét a ma esti bemutatón Fotó: Nagy Lajos/Napló

Charlie magával viszi az autista Raymondot annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont, mint Raymond gyámja. A történet végére Charlie megszereti Raymondot, s lassanként megtanul együtt élni bátyja fogyatékosságával és különc szokásaival, s már nem is érdekli a hárommillió dolláros örökség megszerzése.

A színpadra adaptálás után egy évvel, 2010-ben már rendezte Anger Zsolt a drámát, ez a produkció azonban teljesen más lesz. Többször adaptált már filmet színpadra. Azt mondta, az első másodpercben el kell feledtetni a filmet a nézővel, azonnal orrba kell fricskázni. Ne az történjen, hogy méricskéli, a filmben így volt, itt meg máshogy van. Eddig – amikor ilyen darabokhoz nyúlt – sikerült is. Úgy érzi, itt is sikerül megfogni a nézőt, az első pillanatban elfelejti Dus­tin Hoffmant és Tom Cruise-t, nyilatkozta.

A veszprémi előadásban Raymond Babbitet Oberfrank Pál, öccsét, Charlie Babbitet Szalay Bence egyetemi hallgató alakítja. A nézők további szerepekben Halas Adelaidát, Szilágyi Tibort, Dominek Annát, Máté P. Gábort és Nyirkó Istvánt láthatják. A díszleteket Erdős Júlia Luca, a jelmezeket Fekete Kata tervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában