kiállítás

2019.03.28. 07:00

Szabályos és szabálytalan szépség – Ásványok a herendi porcelánmúzeumban

A kiállításon egyetlen herendi porcelán alkotást helyeztek el, amelyet a természet ihletett. A felületén látható matematikai képlet, egyben a születésének titkát is elárulja.

Molnár Sándor

A „Gömböc” névre keresztelt darab különlegessége, hogy bármilyen helyzetéből visszaáll egyensúlyi állapotába.

„Szabályos és szabálytalan szépség” – Ásványok a Magyar Természettudományi Múzeum Arnóth -gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban, amelynek megnyitójára St. Martin szaxofon és pánsíp játéka varázsolt különleges hangulatot.

Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy ez a megnyitó a manufaktúra ez évi kulturális missziójának a nyitánya is egyben és ezzel a kiállítással a természet előtti tiszteletüket fejezik ki. A Herendi porcelán születése egy varázslat, amely a Föld mélyén évezredek által formált ásványok titkából fakad. Az ásványokba ugyanúgy, mint a herendi porcelánba a négy őselem: a víz, a tűz, a levegő és a föld révén, az egész világ bele van zárva – fogalmazott a vezérigazgató, aki elmondta azt is, hogy a csillogó fehér porcelán a kaolin, a földpát és a kvarc házasításából ered, de hogy ezek milyen arányt képviselnek a porcelán masszában, az a herendi manufaktúra féltve őrzött titka.

Számtalan ásványt hordoznak a porcelán festékek titkos receptúrái is. A manufaktúra 874 különböző színnel rendelkezik, és ezek a gyönyörű színek sem születhettek volna meg az ásványok titka nélkül. Simon Attila bejelentette azt is, hogy az idei évben egy elnyert pályázati forrásnak köszönhetően a múzeum interaktívabbá és sokkal attraktívabbá válik a következő hat hónap során. Az MTM főigazgatója, Korsós Zoltán elmondta, hogy az egyik legpatinásabb gyűjteményük az, amelyet most bemutatnak Herenden. Szólt arról is, hogy az ásványok mindig is nagy népszerűségnek örvendtek az adományozók és a gyűjtők körében.

A mostani tárlaton, az 1933-ban született és jelenleg Bázelben élő Arnóth József 7000 ásványból álló gyűjteményének egy szűk keresztmetszete látható. Az egyik teremben pedig az ásványokat alkotó kristályszerkezetek makettjeit is megjelenítették. A főigazgató azt kívánta a látogatóknak, hogy a kiállítási darabok mellé helyezett ismeretanyaggal együtt gazdagodjanak a tárlat megtekintésekor, élvezzék azt és gyönyörködjenek az ásványokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában