európa-nap

2019.04.09. 11:00

Érdekes információkkal gazdagodtak az unióról az ajkai diákok

Az Európa Parlament Nagyköveti Iskolájaként a Bánki Donát Intézményegység érdekes – és a gyakorlati tudás szempontjából is meghatározó – előadásokkal tarkított Európa-napot tartott a diákoknak az iskolában nemrég. A tanulók az eseményen az Európai Unió munkájáról, a közelgő választásról informálódtak, és a témával kapcsolatos tudnivalókra irányuló vetélkedőn is megmérettettek.

Borsos Renáta

Az Európai Unió munkájáról és a közelgő választásról informálódtak a tanulók az Európa-napi rendezvényen

Fotó: Györkös József

A rendezvényt az intézményegység-vezető, szenior nagykövet, Csizmazia Csaba nyitotta. Köszöntőjében ismer­tette, szeptemberben csatlakoztak az Európai Parlament Nagyköveti Iskolája elnevezésű prog­ramhoz, melynek révén Európa-pontot nyitottak az iskolában, és azóta több vetélkedőn is részt vettek. Elmondta, az első Európa-nap szervezésével szeretnék elérni, hogy a diákok minél többet tudjanak az unió működéséről és arról, milyen előnyökkel jár az EU-tagság számukra. A megfelelő tudással a birtokukban könnyebben hozhatják majd meg döntésüket szavazáskor, felelősen formálva jövőjüket.

Az Európai Unió munkájáról és a közelgő választásról informálódtak a tanulók az Európa-napi rendezvényen Fotó: Györkös József

Az eseményen 27 ország, 1 választás címmel Csitei Tímeának, a Veszprém Megyei Europe Direct Iroda munkatársának interaktív tájékoztatóját hallgatták meg a tanulók. A szakember az Európai Parlamentről és a 2019. évi európai választásokról beszélt. Elmondta 1979 óta csökken a részvételi arány a választásokon. Az új parlament nyáron alakul meg, ősszel megválasztják a bizottság elnökét, azt követően az uniós biztosokat. Az Európai Parlament három különböző városban – Brüsszelben, Luxemburgban és Strasbourgban – ülésezik, mindenhol más-más feladatot ellátva. Az állampolgárok 1979 óta élhetnek szavazati jogukkal.

Az ismertetőből az is kiderült, hogy az öt évvel ezelőtti szavazáson alacsony volt a magyarországi részvétel. Élni kell tehát a választójoggal, mert demokratikus eredményre csak így lehet számítani, az uniós értékek mellett fontos kiállni. A tanulók megtudták, hogy egyes országok – Bulgária, Belgium, Görögország, Luxemburg – polgárainak kötelező részt venniük a szavazáson, máskülönben büntetésre számíthatnak. Néhány országban nem lehet szavazni külföldről. Nálunk nincs ilyen kitétel, de be kell jelenteni a szavazási szándékot az illetékes nagykövetségen.

A szakember hozzátette, az unió létrejöttének alapvető célja a tartós béke és a szabad mozgás megteremtése volt. Az egységes piacnak köszönhetően bármelyik uniós tagországban vagyunk, ugyanazokat a fogyasztói jogokat élvezzük.

A diákok végül az őket érintő programokról hallhattak. Az Erasmus által például külföldre utazhatnak akár tanulni, akár önkéntes munkát végezni. Megismerhetik más országok kultúráját, elfogadóbbakká, nyitottabbá válhatnak. A Discover EU-program­nak köszönhetően a középiskolások közül aki még nem töltötte be a 19. életévét, ingyenes nemzetközi vonatjegyre pályázhat, és akár négy EU-tagországba is utazhat.

Az előadás után ajándékokat sorsoltak ki azon diákok között, akik helyesen válaszoltak az interaktív tájékoztató alatt feltett kérdésekre. A tartalmas napon az osztálytermekben tematikus előadások is várták a fiatalokat. Beleláttak a német-osztrák és az angol-ír kultúrába, és hasznos információkat szereztek az uniós és magyar jogról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában