Országos Komplex Tanulmányi Verseny

2019.04.11. 21:18

Kisegítő iskolák vetélkedtek Pápán

A pápai csapat képviselheti megyénket a szegregáló intézményeknek negyvennegyedik alkalommal kiírt Országos Komplex Tanulmányi Verseny döntőjében.

Laskovics Márió

A tapolcai Szász Márton Általános Iskola tanulói a természetismereti állomáson

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A XLIV. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Veszprém megyei válogatóját szerdán rendezték meg az Oktatási Hivatal megbízásából a tanulásban akadályozott, sajátos nevelési igényű tanulók számára a pápai Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben. Az öt város – Ajka, Pápa, Várpalota, Veszprém, Tapolca – kisegítő iskoláiból részt vevő öt csapatot, kísérő tanáraikat Csutiné Papp Orsolya intézményvezető köszöntötte, és ismertette a verseny lebonyolítását.

A tapolcai Szász Márton Általános Iskola tanulói a természetismereti állomáson Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint mondta, a 6–7. osztályos korosztályból összetevődő négyfős csapatok hat állomáson mérték össze tudásukat, helyszínenként fél óra állt rendelkezésükre. Magyar nyelvtannal kezdték a vetélkedést, egyéni feladatsor kitöltésével. Majd kisorsolt sorrendben, csapatban oldották meg a feladatokat magyar irodalom, történelem, életvitel és gyakorlati ismeretek, földrajz, természetismeret témakörökben.

– A megye valamennyi szegregáló iskolája képvisel­tette magát. A nyelvtani egyé­ni feladatlap nehéz volt a tanulók számára. Egyébként is egy diszlexiás, diszgráfiás gyereknek a magyar nyelv eleve borzasztóan nehéz. Ezért itt egyénileg is díjaztuk a diákokat, illetve a csapattagok pontjainak átlagát számítottuk be a versenybe. Kikötés volt, hogy a csapatokban legalább egy hatodik osztályos tanulónak szerepelnie kell. A teljesítményeket háromtagú zsűri: Erkiné Gáspár Alexandra, Hegyiné Mráz Erika, Tóthné Szekeres Petra értékelte – jegyezte meg Csutiné Papp Orsolya.

Az intézményvezető hozzátette, a vetélkedő összetett tudást, nagy szorgalmat igényelt. Kollégái ősz óta készítették fel a diákokat. A pápai iskola minden alkalommal indul a versenyen, s általában az élmezőnyben végeznek. Négy éve országos negyedik helyezést értek el.

Mint kiderült, a megyei fordulón a vendéglátó Vajda Márta iskola csapata győzött, így továbbjutott az országos döntőbe, ami május végén Kisújszálláson lesz. A második helyen az ajkai Molnár Gábor, a harmadikon a veszprémi Bárczi Gusztáv iskola végzett. A nyelvtani egyéni feladatsort Sperl Vanessza Ildikó (Ajka), Csikó Richárd (Pápa) és Simon Gergő (Veszprém) töltötte ki legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában