Szabadidejében kutat a tűzoltó

2019.04.02. 19:29

Megjelent az isákfalvai Sándor család történetét feltáró kötet

Az isákfalvai Sándor család történetét tárja fel a Pápai levéltár kiadványai sorozat negyedik köteteként megjelent monográfia.

Laskovics Márió

A kötetet Hermann István történész, a Jókai könyvtár igazgatója mutatta be, balra Bauer Marcell, a kötet szerzője

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Bauer Marcell Az isákfalvai Sándor család története című könyvét mutatták be a minap a pápai levéltárban. Petrik Iván levéltáros köszöntőjéből megtudtuk, ez a Pápai levéltár kiadványai sorozat negyedik kötete. A szerző személyében a város helytörténetével foglalkozó új generáció lépett a színre, monográfiájával bizonyította, hogy alapos és kiváló munkára képes. A kötet megjelenését az önkormányzat támogatta.

A kötetet Hermann István történész, a Jókai könyvtár igazgatója mutatta be, balra Bauer Marcell, a kötet szerzője Fotó: Laskovics Márió/Napló

Áldozó Tamás polgármester felszólalásában kiemelte, a helytörténeti vonatkozású, értékes munka hozzátesz a város történetéhez, amit sokdarabos kirakóshoz hasonlított. Hozzátette, sok munka van még hátra, hogy egyszer majd együtt lássunk egy részletgazdag várostörténeti tablót. Szép kihívás ez a következő nemzedékeknek.

A kötetet Hermann István történész, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója ismertette. Mint mondta, a szerző kutatási során a Thaly és a Magyary-Kossa család levéltári anyagait nézte át, illetve a meglévő szakirodalmat is jól használta fel. A család pápai kezdeteinek elemzését követően a helyi történetét tárgyalja, alaposan kiaknázva a források adta lehetőségeket. Külön fejezetet kapott Thaly Kálmán költő, író, Sándor-rokon, aki a 18. századi irodalomtörténet egy különös alakja.

A hivatásos tűzoltó Bauer Marcell a bemutató kapcsán elmondta, tizennyolc éve, hobbiként kezdett el családfakutatással foglalkozni, mindig érdekelte a történelem. A veszprémi levéltárban kezdte a kutatást, továbbá járt az országos, a pannonhalmi apátsági, valamint a pápai református levéltárban. Több iratfolyóméternyi, régi nyelvezetű anyagot olvasott át.

– A Sándorok távoli rokonaim, régi pápai, jelentős birtokokkal rendelkező család volt. A róluk megtalálható nagyon sok irat adta a könyv ötletét. Az 1800-as évek elején élt Sándor Zsófia a felmenőm, az ő őseiről szól a kötet. Az első adat az 1500-as évek végéről származik, amikor Sándor György született. 1622-ben pápai főbíró volt. Rajta kívül is voltak neves tagjai a családnak: vármegyei alispánok, országgyűlési követek, kuruc ezredesek. A család történetét gyakorlatilag napjainkig követtem végig – elevenítette fel Bauer Marcell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában