Legkedvesebb verseink

2019.04.11. 17:30

Színészek szavaltak a veszprémi buszokon a költészet napján

A Veszprémi Petőfi Színház színészei szavaltak a helyi járatú buszokon csütörtökön, a költészet napján.

Balla Emőke

Fotó: Penovác Károly/Napló

Különleges élményben lehetett része a Veszprémben utazóknak: a V-Busz kilenc járatán a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek versmondását hallgathatták. A kezdeményezés nem új, hiszen a versbusz hét évig közlekedett a költészet napján, Varga Róbert újságíró ötletére, veszprémi és budapesti színészekkel. Idén a város, Porga Gyula polgármester kezdeményezte, a helyi iskolák magyartanárainak legkedvesebb verseit szavalták az előadók. Napközben a V-Busz járatain utaztak a teátrum színművészei és fiatal tehetségei.

 

Délelőtt Oberfrank Pál, Kőrösi Csaba és Keller Márton szállt fel a 6-os buszra, hogy az utazókat verssel köszöntsék. Oberfrank Pál többek között Nagy László Adjon az Isten és Ady Endre Az Úr érkezése, Kőrösi Csaba József Attila A Dunánál és Tóth Árpád A holdkóros apród története, Keller Márton József Attila Születésnapomra és Radnóti Miklós nem tudhatom című versét adták elő. Az igazgató elmondta, az iskolák magyartanáraitól sok verset kaptak, olyanokat is, amiket szinte sosem szavaltak. József Attila mellett Pilinszky János, Dsida Jenő, de a veszprémi tanár Kanyár Erika verseit is előadják. Kőrösi Csaba arról beszélt, hogy máshogyan kell verset mondani a könyvtárban, az iskolában, a kocsmában vagy a buszon, az utasok szoros közelségében, érezve a kisugárzásukat. Ott, helyben improvizálva dönti el, melyik verset választja. A buszon többek között József Attila Imádság megfáradtaknak, az Altató, a Gyermekké tettél és Szabó Lőrinc Semmiért egészen című versekből választ, szerelmes verseket is szívesen mond.

Az utasok idén is korábbiakhoz hasonló lelkesedéssel reagáltak. „Jaj, de jó, hogy erre a buszra szálltam.” „Gondoltam, hogy színész. Olyan ismerős volt”. „Szeretem a verseket, költészet napján jó verset hallgatni” – közölték.

A versbusz program mellett a Petőfi Színház ötödik alkalommal várta a nézőket, akik színházjegyért mondtak verset. A teátrum előcsarnokában egész nap egyének és csoportok, iskolai osztályok szavalták kedvenc költeményüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában