koncert

2019.05.16. 07:00

A Gizella Nőikar hangversenye volt a záróprogram

A magyar zene és költészet gyöngyszemei címmel adott koncertet a város kiemelt művészeti együttese, a Gizella Nőikar a Gizella-napok záróprogramjaként.

Balla Emőke

A Gizella Nőikart Borbásné Gazdag Gabriella vezényelte. A koncert a Gizella-napok záróprogramja volt

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Gizella Nőikar 2002-ben alakult Veszprémben, a zenét szerető hölgyek összefogásából. A kórus alapı́tó karnagya Borbásné Gazdag Gabriella. Az együttes két évvel ezelőtt, a Gizella-napi hangversenyen ünnepelte fennállásának 15 éves jubileumát, 2018-ban pedig Veszprém megyei Prima-díjjal tüntették ki. Veszprémben rendszeresen közreműködik városi ünnepségeken, fesztiválokon. A Gizella-napok zárókoncertjét a női kar adja a megyeházán.

Idei koncertjükön is közreműködött Teleki Gergő zongoraművész és Dominek Anna színművész, akik a kórus idei kistérségi koncertsorozatában is szerepeltek vendégművészként. A kórus kifejezetten erre a koncertre készülve sajátı́totta el Bartók Béla Falun című művét, melyet a zeneszerző 4. zongoraversenyének is neveznek. Nem véletlen, hiszen a zongorakı́séret megszólaltatása magas szintű művészi játékot és képességeket igényel, és egy külön világot jelenít́ meg, mint ami a kórusban felhangzik. A koncerten volt a mű veszprémi premierje, hiszen a városban még soha nem hangzott el ez a zenedarab.

A Gizella Nőikart Borbásné Gazdag Gabriella vezényelte. A koncert a Gizella-napok záróprogramja volt
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Dominek Anna, a Veszprémi Petőfi Szı́nház szı́nművésze – aki évek óta baráti szálakkal kötődik a kórushoz – a magyar irodalom legszebb verseiből válogatott, ezeket adta elő a kórus programjához illeszkedően.

A Gizella Nőikar műsorában Bartók Béla szerzeményei mellett Liszt Ferenc kórus- és zongoraművei is felcsendültek, de Kodály Zoltán Vejnemöjnen muzsikál cı́mű darabja is hallható volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában