távcsövek tapolcán

2019.05.19. 17:30

A Holdat kémlelhették a Malom-tó partján

A csillagászat nemzetközi napja alkalmából távcsöves bemutatót tartottak a Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCSE) tagjai a tapolcai Malom-tó partján.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai Malom-tó partja ideális helyszínnek bizonyult a csillagászkodáshoz, így máskor is várják majd ott az érdeklődőket az egyesület vezetői Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ajkai civil szervezet amatőr csillagászai három távcsövet állítottak fel az érdeklődők és a mit sem sejtő járókelők örömére. A fátyolfelhőkkel borított ég és a párás levegő ugyan nem kedvezett az észlelésnek, a Newton- és Cassegrain-típusú távcsövekkel azonban így is megfigyelhető volt a Hold nagyobb tengerei, hegyei és kráterei közül jó néhány. Békési Zoltán, az egyesület tagja elmondta, hogy az esti ingyenes rendezvénnyel népszerűsíteni szeretnék az amatőr csillagászatot, felhívni a figyelmet az ég izgalmas látnivalóira, valamint összefogni az Ajkán, Tapolcán és a környéken élő amatőr csillagászokat, távcsőhasználó laikusokat és a téma iránt fogékonyakat.

A tapolcai Malom-tó partja ideális helyszínnek bizonyult a csillagászkodáshoz, így máskor is várják
majd ott az érdeklődőket az egyesület vezetői Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az egyesület széles körű munkát folytat: csillagászati megfigyeléseket végeznek, fényképeznek, ismeretterjesztő előadásokat, iskolai bemutatókat tartanak, egyebek mellett meteoritgyűjteményt őriznek. Távolabbi céljaik közé tartozik egy utazás szervezése Görögországba a 2030-as napfogyatkozás megfigyelésére.

A csillagászati napi rendezvény tapolcai helyszínén Surányi Zoltán, Vágó Gábor, Csánitz László, Dallos István és két BCSE-ifjonc, Dallos Kira, valamint Dallos Lili is nagy izgalommal várta az esti égboltra kíváncsi látogatókat. Este nyolc órától közel 11 óráig 166 érdeklődőt fogadtak. A Hold lenyűgöző, kráterekkel teleszórt felszíne még a felnőttekből is előhozta gyermeki kíváncsiságukat, nagy lelkesedéssel merültek bele égi kísérőnk élettelen, ámde lenyűgöző felszíni világába. A legtürelmesebb érdeklődők kettős csillagokat, nyílt és gömbhalmazokat is szemügyre vehettek a kevésbé felhős időszakok alatt. A Hold a vékony felhőzet dacára is végig megfigyelhető maradt. A búcsúzó, élményekkel feltöltődött érdeklődők mind ugyanazzal a kérdéssel zárták a programot: legközelebb mikor lesz ilyen távcsövezés Tapolcán?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában