Európa táncol

2019.05.21. 16:00

Bemutatták az ÉsTe zenekar legújabb albumát az Agórában

A közelmúltban mutatta be az ÉsTe formáció legújabb, Európa táncol című albumát az Agórában.

Horváth Virág

Fotó: Baumann Béla

Az ÉsTe, Süle Zsolt és Trócsányi Gergely közös projektje elérkezett a harmadik albumához. Az Európa Táncol című lemez bemutatóján a régebbi számok közül is válogattak a művészek, mint a Tragikomédiások vagy az XXL, de az új számok kapták természetesen a nagyobb hangsúlyt. Az új lemezen a korábbiakkal ellentétben már csak tíz dal található, de a stílus és a színvonal szerencsére megmaradt, csak egy női hanggal lett kevesebb az együttes, amit nemcsak a hallgatók, de a két alapító tag ugyanúgy hiányol.

A bemutatón Dobosi Gergely gitárral, Marton Zoltán trombitával, Kiss Gergő basszusgitárral, Kulics Ádám a doboknál, Ruha Arnold hegedűvel, illetve tangóharmonikával és Máté P. léptek fel a színpadon Süle Zsolt és Trócsányi Gergely mellett. A két (már) Gizella-díjas művész nem szakított teljesen a kezdeti felállással, miszerint a zene mellett a beszélgetés, a kontaktus és színház is fontos része az előadásoknak.

Fotó: Baumann Béla

Süle Zsolt és Trócsányi Gergő választhatta volna valamelyik sláger-gyanúsabb dalukat is címadónak, de a konformizmus nem az ő játszóterük. Az Európa Táncolra esett a választás, aminek egyrészt fülbemászó dallama, és könnyen megjegyezhető refrénje van, de emellett végtelenül kritikus, és szörnyen nehéz metaforákkal játszik a dalszöveg. A címben jelzett tánc ebben az esetben – mint első érzésre tűnhet – nem a vidámság és szórakozás leképezése. Európa ebben a dalban bachatát táncol. Nagyon intim, nagyon érzékeny a dal, akárcsak a karibi táncstílus.

Különös bája van annak, hogy a „kocsma-zene”, tehát a vidám, hangos, cintányéros számok közé besimítottak az albumba olyan dalokat, mint a Papírsárkány vagy a Régi múzsa. Drámai, romantikus, nagy ívű dalokról van szó ugyanis, amelyek ránehezednek az ember szívére, és a libabőr már kevés a léleknek, hogy kitüremkedjen a testből, így valami egész testet átjáró borzongás kerít hatalmába.

Az ÉsTe lemezeket általában, és most ezt az újat is lehet, és érdemes az otthonunk nyugalmában hallgatni, de ha komplexebb izgalmakra vágyunk, célszerű ellátogatni a koncertjeikre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában